Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Stress på jobbet påverkar hjärnan

I en ny studie kan forskare vid Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet för första gången peka på ett samband mellan långvarig arbetsrelaterad stress och förändringar i hjärnvävnad.

– Det intressanta är att personer har berättat om sina symtom, som dålig koncentration och försämrat minne, men man har ibland negligerat dem som ”psykiska”. Här ser vi direkta hjärnkorrelat till det personen upplever, säger Ivanka Savic, professor i neurologi vid Karolinska institutet, en av fyra forskare som utfört studien.

Studien genomfördes på 30 personer som uppvisar symtom på kronisk arbetsrelaterad stress och resultaten jämfördes mot en grupp individer som inte är stressade, men matchade i kön och ålder. Med magnetkamera studerade forskarna hjärnans grå substans, som bland annat visar nervcellernas täthet. Hos de stressade personerna hade den delen av hjärnan som ska kanalisera stressimpulser på ett rationellt sätt mindre grå substans, jämfört med hos dem som inte var stressade.

– Det är ganska anmärkningsvärt, för det här är friska, högpresterande människor och det är första gången man ser direkta hjärnförändringar som kan vara relaterade till arbetsrelaterad stress, även om vi fortfarande inte kan bevisa att det inte är dessa förändringar som betingar en ökad stresskänslighet, säger Ivanka Savic.

I studiens andra del tittade forskarna på kärnor i hjärnan som bland annat styr motorik. Volymen på kärnorna var mindre hos de stressade personerna, än hos de som inte var stressade.

– Vi har också sett att volymen är direkt korrelerad till stress. Ju mer av rapporterad stress, desto mindre av den här volymen, säger Ivanka Savic.

– Betydelsen av den här studien är att rapporter från människor som har varit högpresterande och plötsligt går in i väggen, dem ska man ta på allvar. De här personerna blir ofta ganska styvmoderligt behandlade av samhället.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.