Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Strul försenar studie om dödlig sjukdom

Flera hundra svenskar dör varje år av att stora kroppspulsådern i magen brister. Nu försenas en stor studie om en möjlig medicinsk förebyggande behandling eftersom etikprövningsnämnden i Uppsala saknar ordförande.

En stor samordnad studie mellan sju sjukhus ska undersöka om medicin kan användas för att minska behovet av kirurgi vid pulsåderbråck på aorta, stora kroppspulsådern i magen. Brustet pulsåderbråck är en ganska vanlig dödsorsak: det står för en eller två procent av alla dödsfall.

Forskarna har fått nio miljoner kronor av läkemedelsföretaget Astra Zeneca, och byggt upp en organisation och anställt sjuksköterskor. På tisdag skulle studien troligen ha godkänts av etikprövningsnämnden i Uppsala. Men sammanträdet är inställt eftersom nämnden saknar ordförande sedan årsskiftet.

Martin Björck, professor i kärlkirurgi vid Uppsala universitet, kallar det för en forskningsskandal.

– Det betyder att vi inte kan starta studien som planerat. Det resulterar i stora utgifter för oss, och detta och många andra projekt hotas av det administrativa sjabblet från regeringens sida.

Den 16 december meddelade Utbildningsdepartementet, som utser ledamöterna till etikprövningsnämnderna, att flera av dem inte får förnyat förordnande.

– Ledamöterna utses på tre år. Sedan kan man förlänga i tre år till. Men många av dem har suttit i tio år. Därför har vi velat byta ut ledamöter för att förnya och föryngra, och det har blivit lite turbulent, säger departementsrådet Katarina Bjelke.

Turbulensen består i att ordförande för nämndledningen i Uppsala, före detta lagmannen Erik Lempert, valde att lämna uppdraget i protest mot förändringarna. Ordförandena för två av nämndens tre avdelningar får inte förlängda förordnanden, och själv får han bara sitta kvar i ett år till. Dessutom försvinner flera veten­skapliga sekreterare, som bereder ärenden och tillsammans med ordförandena är nyckelpersoner i verksamheten, enligt Erik Lempert.

– Jag har inget emot att departementet vill ha en förändring. Vi har suttit länge, och det kan vara bra med nytt folk. Men ingen har pratat med oss i förväg. Man gör det vid en sådan tidpunkt att det kommer att förlama arbetet i alla fall det första kvartalet. Under sådana omständigheter finns ingen anledning för mig att jobba vidare. Det visar totalt brist på förtroende, säger han.

Det är inte klart när etikprövningsnämnden i Uppsala kan ta upp sitt arbete igen, och därför inte heller när den planerade studien om pulsåderbråck på aorta och andra forskningsprojekt kan påbörjas.

– Frågan borde ha lösts i god tid före årsskiftet. Det är som under tsunamin: Vad ska man med ett regeringskansli till om de inte kan agera när det händer sådana här saker? Det är svårt nog ändå att bedriva forskning i det här landet, säger Martin Björck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.