Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/studie-gorillor-har-kompisar/

Vetenskap

Studie: Gorillor har kompisar

Gorillor i Rwanda. Arkivbild. Foto: Ben Curtis/AP

Gorillor formar sociala band, även utanför sin närmsta familj, på ett sätt som liknar människors. Det visar en ny studie ledd av forskare på universitetet i Cambridge.

TT Text

Resultatet visar att gorillor har ungefär 13 kompisar, eller som studien säger: i genomsnitt 13 individer som de formar sociala band till utanför sin närmaste familj.

Ibland har gorillorna också något som liknar årliga festligheter, där de samlas och äter frukt tillsammans.

Robin Morrisson, forskare vid universitetet i Cambridge som lett studien, tror att gorillorna kan ha utvecklat detta beteende för att skapa en gemensam förmåga att skaffa svårtillgänglig mat.

Inte bara gorillor utan även babianer, valar och elefanter uppvisar sociala förmågor, inte helt olika människans.

– Vår upptäckt visar att dessa utsatta djur är djupt intelligenta och sofistikerade, och att vi människor kanske inte är så speciella som vi vill tro, säger Morrison.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt