Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Studie om tro och intelligens

Religiösa människor är mindre intelligenta än icke-troende. Uppgiften framförs i en ny genomgång av 63 vetenskapliga studier, den första i sitt slag. 

Undersökningen har letts av professor Miron Zuckerman vid universitetet i Rochester, USA, och publicerades nyligen i Personality and Social Psychology Review.

Forskarteamet analyserade 63 vetenskapliga studier, från 1920-talet till 2012, och fann ett ”tillförlitligt negativt samband mellan intelligens och religiositet” i 53 av studierna, rapporterar tidningen The Independent.

En av studierna som granskades var en analys av trosuppfattning hos 1.500 personer med hög IQ (över 135). Studien startade 1921, när personerna var barn, och pågår än i dag. 

Den nya genomgången visade vidare att ju högre intelligens ett barn har, desto sannolikare är det att barnet vänder religion ryggen, redan i tidig ålder.

Det är även mindre sannolikt att äldre personer med en intelligensnivå över genomsnittet är troende, enligt undersökningen. 

Andra faktorer, så som kön och utbildning, påverkade inte sambandet mellan religiös övertygelse och intelligens, fann forskarna. 

De föreslår i undersökningen att en förklaring bakom det funna sambandet kan vara att intelligenta människor är mindre benägna att ha religiösa övertygelser eftersom de förknippar sig själva med idéer som rör självkontroll.

I undersökningen framhålls också, i kritik mot slutsatserna, att man endast tillämpat en analytisk definition av intelligens och inte beaktat former av kreativ och emotionell intelligens. 

Forskarna definierade intelligens som ”förmågan att resonera, planera, lösa problem, tänka abstrakt, förstå komplexa idéer, lära sig snabbt och lära sig av erfarenhet”.

Religiositet definierades som delaktighet i några (eller alla) aspekter av religion. Genomgången är den första systematiska metaanalysen som gjorts av de 63 studierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.