Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Studie: paracetamol kan störa hjärnan

Foto: Hasse Holmberg/TT

En av världens mest använda substanser mot värk, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder. Läkemedelsverket ser studien som en varningssignal som bör tas på allvar.

Paracetamol finns i bland annat Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.

I den aktuella studien, som publiceras i Toxicological Sciences, fick tio dagar gamla möss injektioner — en grupp med paracetamol och en med koksaltlösning.

Efter två månader hade paracetamol-mössen sämre anpassning till nya miljöer och svårare att lära sig nya saker än jämförelsegruppen.

De möss som fått paracetamol under hjärnans snabbaste utvecklingsfas, kring tio dagars ålder, fick dessutom sämre smärt- och ångestdämpning av läkemedlet senare i livet än möss som fick paracetamol först som vuxna.

– Våra resultat bygger visserligen på djurförsök, men även andra studier pekar i samma riktning. Det talar för att det finns skäl att försöka begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten och vara restriktiv med att ge detta läkemedel till spädbarn, säger forskaren och artikelförfattaren Henrik Viberg till Upsala Nya Tidning.

Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid Läkemedelsverket, säger till TT att studien är en varningssignal som bör tas på allvar, även om han inte vill oroa människor i onödan.

– Under graviditeten gör kvinnan nog klokt i att i möjligaste mån undvika att ta smärtstillande medel över huvud taget, men det är ju lätt för mig som man att säga.

Samtidigt, säger han, har paracetamol använts i hundra år, så om riskerna hade varit stora borde man ha upptäckt dessa vid det här laget.

Ett problem i sammanhanget är att ingen av de andra smärtstillande substanserna heller är särskilt bra. Både medel innehållande acetylsalicylsyra (exempelvis Magnecyl) eller ibuprofen (som Ipren) avråds gravida ifrån att ta.

– Även om riskerna är oerhört små kan dessa preparat påverka fostrets hjärtutveckling, både under tidig och sen graviditet. Av alla medel är paracetamol nog fortfarande det mindre farliga alternativet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.