Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/studio-dn-29-juni-det-har-ar-extremvarme-som-vi-normalt-hade-haft-en-gang-pa-100-000-ar/

VETENSKAP

Studio DN 29 juni: ”Det här är extremvärme som vi normalt hade haft en gång på 100 000 år”

Batagaika-kratern i östra Sibirien: ett resultat av markkollaps efter uppvärmningen i området.
Batagaika-kratern i östra Sibirien: ett resultat av markkollaps efter uppvärmningen i området. Foto: North-Eastern Federal University

Den extrema värmeböljan över Sibirien påverkar klimatet över hela jorden och lokalt kommer den att leda till att permafrost tinar och mark kollapsar. Detta pratar DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther om i dagens Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

Rekordvärmen i Sibirien, Alaska och Antarktis ledde till att maj  2020 var den varmaste uppmätta majmånaden någonsin. Bland annat uppmättes 38 grader i orten Verchojansk, norr om polcirkeln. Utbredda bränder förvärrar läget.

DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther skrev i veckan i en analys att det är ”helt ofattbara temperaturer vi ser” och att konsekvenserna är skrämmande.

Vad är det som är så extraordinärt med 38 grader i Verchojansk?

– Om temperaturen på 38 grader håller sig är den högsta temperatur som någonsin har uppmätts i Arktis. Jag tror att det hänt två gånger tidigare att man har fått temperaturer som liknar den här, sedan man började mäta temperaturerna i slutet av 1800-talet. Men det som är speciellt är att det har hållit i så länge. Det är en så lång värmebölja, i hela maj. Medeltemperaturen har legat tio grader över normalt. Meteorologer har uppskattat att det skulle kunna hända en gång på hundra tusen år, om vi inte hade klimatförändringar som vi har orsakat.

– Att is- och snötäcken försvinner skyndar också på uppvärmningen eftersom att is och snö reflekterar bort solljuset. Det är vad man kallar ”tipping points”. Där det inte finns någon återvändo när man väl passerat dem.

Du skrev i DN förra veckan om att om det är någonting vi borde ha lärt oss den här våren 2020 så är det att världen hänger ihop. Det som sker på en djurmarknad i Wuhan kan få dödliga konsekvenser för hela världen. Har det sjunkit in när det gäller klimatet?

– Nej, det har det inte. Jag tycker egentligen inte att det har sjunkit in speciellt mycket när det gäller pandemin heller. Med pandemin är det lätt att vi fördömer vad kineserna gör med sina djurmarknader, men vi tänker inte på att det sätt vi lever på påverkar klimatet på hela jorden och alla andra på samma sätt. Kanske mycket mer än vad djurmarknader i Wuhan gör.

Vad måste vi förändra redan nu för att bromsa den här utvecklingen?

– Rent krasst är det så att utsläppen måste ned till noll. Hur det praktiskt ska gå till har jag inte svaret på. Men det måste ske om vi ska kunna begränsa uppvärmningen till nivåer vi kan hantera.

– Det finns inget vaccin som vi kan vänta på här. Vaccinet är att få ner våra utsläpp.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs också: Så är läget för klimatet just nu

Ämnen i artikeln

DN podcast
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt