Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

"Surrogatmödrar bör tillåtas"

Sverige bör tillåta surrogatmödraskap och insemination av ensamstående kvinnor. Det anser medicin-etikern Göran Hermerén, en av Sveriges främsta experter på området.

Att få barn är ingen mänsklig rättighet. Det var alla de experter som diskuterade frågan på den Medicinska riksstämman i Stockholm rörande överens om. Men metoderna för att behandla ofrivillig barnlöshet blir bara fler och fler, och därmed även de etiska och juridiska ställningstaganden som samhället måste göra.

– Synen på föräldraskapet håller på att förändras. Inom kort kan ett barn komma att ha fem föräldrar. En genetisk pappa som ger sperma till ett donerat ägg som föds med hjälp av en surrogatmamma och som har två sociala föräldrar, konstaterar Claudia Bruss, medlem i Svenska läkaresällskapets etikdeligation.

En av de saker som diskuterades var just huruvida surrogatmödraskap bör vara tillåtna eller inte. Det vill säga då en kvinna bär ett befruktat embryo från ett annat par. Professor Göran Hermerén, en svensk nestor inom området medicinsk etik, tycker att det bör vara tillåtet. Men bara om det sker av altruistiska skäl, inte för att tjäna pengar.

– Argumenten för överväger. Men det är min högst personliga åsikt.

I vår väntas Statens medicinsk-etiska råd, där Göran Hermerén ingår, ge sin syn på saken.

Även Anna Singer, professor i familjerätt vid Uppsala universitet, är positiv - i princip.

– Det är en svår fråga. Ska man tvinga den födande kvinnan att lämna barnet eller ska det finnas en "ångervecka". Sådana saker måste vi ta ställning till.

För att belysa problemet berättar hon om ett rättsfall från 2006 där ett svenskt par reste till Finland och där mannens syster blev surrogatmamma. I samband med att den biologiska mamman ska adoptera sitt barn, skiljer sig paret. Mannen överklagar adoptionen – och vinner.

– I dag lever alltså barnet med sin pappa och faster som sina juridiska föräldrar.

En annan het potatis är insemination av ensamstående kvinnor. Anna Singer är tveksam.

– Det finns flera studier som visar att ett barn mår bra av att ha två föräldrar.

Göran Hermerén vänder dock snabbt på steken:

– Men vet vi att barn mår dåligt av att bara ha en förälder? Även här tycker jag det finns argument som talar för.

IVF-barn

1978: Världens första IVF-barn föds i Storbritannien.
1982: Det första IVF-barnet föds i Sverige, på dåvarande Sahlgrenska sjukhuset.
1983: Tekniken att frysa embryon utvecklas. I dag kan embryon vara frysta nästan hur länge som helst, men måste enligt lag förstöras efter fem år.
1992: Den första mikroinjektionsbehandlingen (ICSI) genomförs. För första gången kan även manlig infertilitet behandlas.
2012: Över fem miljoner barn världen över har fötts med hjälp av IVF och ICSI.

Källa: Kenny Rodriguez-Wallberg, överläkare på fertilitetsenheten, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.