Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 15:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svarmar-av-satelliter-ska-ge-alla-internet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Svärmar av satelliter ska ge alla internet

Other: TT

Mer än halva världens befolkning saknar pålitlig tillgång till internet, och därmed till information och möjlighet till utbildning och ekonomisk utveckling. De första av 900 småsatelliter som ska överbrygga den digitala klyftan skjuts upp nästa år.

– Om du ser på FN:s 17 hållbara utvecklingsmål så nämns inte internet. Men vartenda ett av dem är beroende av tillgång till internet, säger Greg Wyler.

I början av 2000-talet åkte han till Rwanda. Hemma i USA hade han gjort sig en förmögenhet under it-boomen, och nu ville han förse afrikanska skolor med internetuppkopplingar.

– Jag tyckte bara att det var en bra sak att göra, säger han.

I Rwanda byggde Greg Wyler Afrikas första 3G-nätverk, och anslöt de första privata hemmen till fiber. Men han stötte också på svårigheter som han inte hade räknat med.

– När jag byggde upp nätverken insåg jag att det stora problemet i regionen var att få tillgång till snabb och säker uppkoppling utan fördröjningar, säger han.

Samtidigt som wifi och bredbandsanslutningar nästan betraktas som en självklarhet i storstäderna i världens rika länder saknar mer än halva jordens befolkning tillgång till pålitlig och snabb internetuppkoppling. De flesta av dem bor på landsbygden i Afrika och Asien, men inte bara där.

– Även i Europa finns en mycket djup digital klyfta. Tio eller 20 procent av invånarna i många europeiska länder är utan bredband.

För att fortsätta arbetet han påbörjade i Rwanda startade Greg Wyler företaget Oneweb.

– Vår vision är att göra internet tillgängligt för alla till år 2027, till ett överkomligt pris.

Lösningen han ser är ett nätverk av satelliter. Första steget tog han redan för tio år sedan, med företaget O3b.

– O3b har skjutit upp tolv satelliter för att ge världens snabbaste satellituppkoppling.

Namnet står för ”other 3 billion”, eller de övriga tre miljarderna, och syftar på hur många i världen som stod utan internet när företaget startade. De tolv O3b-satelliterna går på 8 000 kilometers höjd, eller mindre än en fjärdedel så långt upp som många av de satelliter som annars används för satellitkommunikation, och där det kan ta upp till en halv sekund för en signal att komma från sändare till mottagare.

Med Oneweb vill Greg Wyler ta konceptet mycket längre.

– För hälften av världens befolkning finns problemet fortfarande kvar. Och jag har alltid sett detta som något som mänskligheten kan lösa. Vi måste låta alla få chans att erbjuda sina barn samma möjligheter som vi ger våra barn. Möjligheten till utbildning, till hopp och till utveckling, säger han.

• Mer vetenskap: Kolliderande stjärnor avslöjar guldets källa

Nu ska det bli en konstellation av hundratals små masstillverkade satelliter i ännu lägre banor, bara 1.200 kilometer upp, för än snabbare uppkoppling.

– Fyra miljarder människor saknar internet i dag. Så det är ett riktigt stort system vi måste bygga.

Företaget har planerat i detalj hur allt ska gå till. De har en raket för satelliterna, och kommer att skjutas upp de första redan nästa år.

– Skalan av det vi gör är enorm. Vi är världens största inköpare av satellituppskjutningar, och har köpt fler än 50 stycken. I det första nätverket har vi mer än 900 satelliter. Till slut kommer vi att ha tusentals andra, i andra konstellationer, för att ge ännu snabbare anslutning, säger Greg Wyler.

Normalt sätts en satellit ihop bit för bit av många ingenjörer, i ett eller några få exemplar, för att passa de specifika användningsområden den är avsedd för. Oneweb bygger i stället en fabrik för massproduktion av satelliter. Satelliterna måste vara både billiga och pålitliga, och företaget räknar med att kunna få klart upp till fyra stycken om dagen.

Vår vision är att göra internet tillgängligt för alla till år 2027, till ett överkomligt pris.

Redan nu är rymdskrot ett stort problem för rymdfarten. Utbrända raketsteg, kåpor, döda satelliter, delar som lossnat eller tappats från rymdstationer och olika farkoster ligger kvar i bana runt jorden, och riskerar att skada både människor, rymdskepp och satelliter. Det finns ungefär 21.000 föremål som är minst tio centimeter stora, och uppskattningsvis en halv miljon som är större än en centimeter.

Med tusentals nya satelliter i omlopp skulle det kunna bli ännu mer skrot.

– Ända från start har vi varit mycket medvetna om problemet, och designat satelliterna så att de både håller länge och inte genererar skrot om de går sönder.

Det finns krokar på utsidan, så att en död satellit kan fångas in och repareras eller helt tas ur banan.

Satelliterna kommunicerar med små basstationer, som sitter på taket på till exempel en skola eller ett bostadshus och kan drivas med solceller. Stationen delar ut nätverket med wifi, 4G eller 3G, och priset kommer att anpassas efter förmåga.

– Alla ska kunna ha råd, och priset i utvecklingsländer kan bli ett annat än i utvecklade länder. Men vi har ett nära samarbete med lokala telekombolag och regeringar, och de kommer att distribuera och sälja produkterna och tjänsterna, säger Greg Wyler.

Det är avgörande att aktörer på plats får ta hand om och ansvara för installation och underhåll, och alla nya tjänster som blir tillgängliga med internetuppkopplingen, menar han.

– Vi vill stödja och hjälpa till att utveckla de lokala ekonomierna. Oneweb kommer inte att sälja direkt till konsumenter. Det är mycket viktigt. Annars kan vi störa tillväxten på nya marknader.

Vinsterna med internetuppkoppling för människor på landsbygden i utvecklingsländer är enorma.

– De blir socialt relevanta för resten av världen, och kan förstå medborgarskap, jämlikhet och social rättvisa. De får tillgång till digital hälsovård och digital utbildning, och kan bygga egna ekonomier som växelverkar med ekonomierna i den utvecklade delen av världen. De blir en helt ny plats att sälja produkter till, och en helt ny värld av människor att samverka med.

Den möjliga ekonomiska tillväxten kan vara värd så mycket som 7.000 miljarder dollar, enligt Greg Wyler.

– Så betydelsen är ofantlig. Vi är ett företag som drivs av ett kall. Vi tror att detta är något av det viktigaste vi kan bidra med.

• Läs även: 60 år sedan Lajka skrev historia i rymden

Oneweb räknar med att börja leverera sina tjänster i slutet av 2019. Året därpå ska stora delar av Asien och Afrika, liksom norra Sverige och de andra länderna vid polcirkeln anslutas.

– Polarområdena lider brist på snabb uppkoppling. Det kommer att vara ett viktigt steg för att få tillgång till välfärd och akuttjänster, och för lokalbefolkning som vill stanna kvar och driva företag i sin närmiljö utan att behöva flytta till större städer.

I Alaska saknar i dag 100.000 hushåll bredband. Oneweb planerar en stor nyårsfest där den 31 december 2020 för att fira slutet på delstatens digitala klyfta.

– Självklart handlar det inte om en stor befolkning, men det är ändå viktigt. Om du frågar dem själva så kommer de att tala om hur viktigt detta är, säger Greg Wyler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.