Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Svensk forskare sågar rödvinsstudie

Amerikanska forskare har uteslutit antioxidanten resveratrol som den nyttiga beståndsdelen i rödvin. "Det är ju alkoholen som är nyttig", säger professor Fredrik Nyström som kapar studien jäms med fotknölarna.

Studien, som gjorts på Johns Hopkins-universitetet och som publiceras i tidskriften Jama, visar att resveratrol inte har någon märkbar inverkan på inflammationer, hjärt-kärl-problem, cancer eller livslängd. I studien har forskarna mätt nivåerna av resveratrol i urinen hos närmare 800 personer i två små byar i Toscana i Italien.

– Jag förstår inte hur de fick in artikeln. Det är en myt att resveratrol skulle vara nyttigt. Vi som forskar mer objektivt om alkoholintag och hjärt-kärlsjukdomar har sedan länge kommit fram till att det är alkoholen som är nyttig, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin i Linköping.

Han väckte uppmärksamhet för ett par år sedan då han i en studie slog fast att ett dagligt, måttligt intag av alkohol var nyttigt. Att hans amerikanska kollegor fortsätter jakten på en mirakelingrediens i rödvin gör honom upprörd. Speciellt att man valt resveratol eftersom det avslöjats att forskning manipulerats och att resveratol säljs som näringstillskott för mångmiljonbelopp.

Det som brukar kallas den franska paradoxen, alltså att fransmännen kan äta fet mat, dricka mycket alkohol och ändå inte slå i taket när det gäller de nämnda sjukdomarna, gör honom också upprörd.

– Det är ju ingen paradox längre! På 1970-talet trodde man att mättat fett var farligt, men forskningen i dag visar att det är bra att äta fet mat. Det enda som återstår av den franska paradoxen är hur de kunde röka så mycket och ändå drabbas av lite hjärt-kärlsjukdomar.

Fredrik Nyström kommer i sin fortsatta forskning att utmana fler ”sanningar”. Han ska bland annat undersöka om det är oxidanter snarare än antioxidanter som är nyttigt.

– Det är få saker som är så oxiderade som parmesanostar, salami och flera år gammal lufttorkad skinka och det är vad man äter i Medelhavsområdet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.