Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

"Svensk forskning är inte fri"

Näringslivet bidrar nu med så mycket pengar till den medicinska forskningen att den blir kortsiktig och inriktas på att ta fram produkter som går att sälja just nu medan forskningen om framtida produkter blir lidande.

På tisdag läggs en utredning om den medicinska forskningen fram av Vetenskapsrådet och en av utredarna, professor Thomas Olivecrona, varnar för att forskningen inte är tillräckligt fri.

- I dag räcker inte den statliga finansieringen till utan forskarna måste söka pengar från näringslivet. Då styrs forskningen från det som kan vara mest vetenskapligt intressant till något som går att tillämpa och exploatera.

- Jag är orolig för att forskningen blir allt för produktinriktad och att man inte orkar med grundforskningen som ska ta fram nya saker för framtiden. Det sker en långsiktig utarmning av svensk forskning. Vi håller på att tappa förmågan att generera nya idéer, säger Thomas Olivecrona.

Han pekar också på att staten inte i tillräcklig omfattning finansierar forskarutbildningen.

- Det leder till ett lärlingssystem där doktoranderna är med och producerar forskningsresultat i stället för att utbildas till forskare, säger Thomas Olivecrona.

Utbildningsminister Thomas Östros säger att staten tar sitt ansvar och är den viktigaste finansiären av forskningen.

- Bara för att en del finansiärer är externa så behöver det inte vara privata pengar. Det mesta av de externa medlen är också statliga genom exempelvis Vetenskapsrådet eller statliga stiftelser.

Han håller inte med Thomas Olivecrona i dennes kritik att forskningen riskerar att bli kortsiktig.

- För att garantera långsiktigheten så har staten koncentrerat insatserna till grundforskningen, säger Thomas Östros.

Han säger att alla framgångsrika universitet i världen samverkar med näringslivet.

- Det är viktigt att det råder stor öppenhet och att alla uppdrag och kontakter mellan forskare och näringsliv redovisas offentligt.

Samarbetet mellan forskare på Karolinska institutet och näringsliv ifrågasattes av professor Johan Thyberg på DN Debatt i går.

Professor Hans-Olov Adami svarar att om han fick välja fritt så skulle han välja ett fullständigt oberoende finansieringssystem.

- Men om vi i Sverige vill forska så måste vi vidga ramarna. Forskare kan inte isolera sig från samhället, och privat industri är en accepterad del av samhället. Vi måste ställa vår akademiska kompetens till förfogande och ge industrin vetenskapligt underlag för sina beslut. Men det krävs stor öppenhet, restriktivitet med hur mycket tid man använder och gott omdöme, säger Hans-Olov Adami.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.