Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Svensk forskning kan leda till nytt läkemedel mot diabetes

Svenska forskare har gjort ett genombrott i behandlingen av typ 2-diabetes (åldersdiabetes). De har hittat ett nytt sätt att stoppa fettinlagringen i hjärta och muskler hos möss. Det kan leda till nya läkemedel som förebygger och behandlar sjukdomen.

– Det är en helt ny princip för att både förebygga sjukdom hos dem som har förstadiet till typ 2-diabetes och behandla dem som redan är sjuka, säger Åke Sjöholm, professor vid Karolinska institutet (KI).

Han har tillsammans med bland annat Ulf Eriksson, professor vid KI, lyckats blockera ett tillväxtprotein som kallas VEGF-B. Det leder till att fett inte längre lagras på ”fel” ställen i kroppen, till exempel i kärl i hjärta eller muskler.

– Man kan säga att fettet ”sugs” ut ur hjärta och kärl och i stället läggs tillbaka i underhudsfettet där det inte ställer till skador, säger Åke Sjöholm.

Omkring 310 miljoner människor i världen, varav cirka 300 000 svenskar, har typ 2-diabetes som tidigare kallades åldersdiabetes. Sjukdomen innebär bland annat att kroppens celler har blivit mindre känsliga för insulin, vilket ger ett för högt blodsocker. En orsak till så kallad insulinresistens kan vara att kroppen har lagrat fett i muskler och organ.

Ulf Erikssons forskargrupp har i tidigare forskning visat att tillväxtproteinet VEGF-B påverkar kroppens transport och lagring av fett i vävnaderna. Nu visar de i en ny studie att en substans som kallas 2H10 blockerar effekten av hormonet. På så sätt har forskarna lyckats förhindra eller till och med bota sjukdomen hos överviktiga råttor och möss. I framtiden skulle det kunna leda till ett nytt läkemedel som kan förebygga och behandla typ 2-diabetes hos människor.

– Vi har planer redan nästa år på att göra en första studie på människor, förhoppningsvis på Södersjukhuset. Lyckas vi visa samma effekt hos människor kan det här bli stort, säger Åke Sjöholm.

Den nya studien publiceras på onsdagen i vetenskapstidskriften Nature. I dag behandlas typ 2-diabetes i första hand med läkemedel som ökar kroppens känslighet för insulin. För en del drabbade är detta inte tillräckligt efter några år, utan de måste ta insulininjektioner.

– Det finns ett stort behov av nya behandlingar. Därför är det här spännande. Om vi lyckas kan vi ha ett nytt läkemedel tidigast om fem till tio år, säger Åke Sjöholm.

Bo Ahrén är professor i klinisk metabolism vid Lunds universitet. Han har inte deltagit i den nya forskningen, men menar att den är lovande.

– Att på det här sättet ”flytta” fettet i kroppen är ett mycket intressant forskningsfokus. Om det fun­gerar hos människor är det ett stort framsteg, säger Bo Ahrén.

Tillväxtproteinet VEGF-B

Forskaren Ulf Eriksson upptäckte tillväxtproteinet VEGF-B redan 1995.

Det påverkar bland annat hur kroppen transporterar och lagrar fett.

Substansen 2H10 är en antikropp som blockerar effekten av proteinet.

Studien är ett samarbete mellan Karolinska institutet, Ludwiginstitutet för cancerforskning och ett läkemedelsföretag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.