Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Svensk metod för livmodertransplantation använd i USA

USA har för första gången utfört en livmodertransplantation. Vid operationen i Cleveland användes en metod som svenska läkare vid Sahlgrenska har utvecklat.

Uppemot 3 000 svenska kvinnor saknar helt eller har en obrukbar livmoder, och kan därför inte få barn. I september 2014 föddes världens första barn från en transplanterad livmoder. Hittills har nio transplantationer genomförts vid Sahlgrenska i Göteborg. De har lett till fem graviditeter och fyra levande födda barn från transplanterade livmödrar i Sverige.

Nu har metoden förts vidare utomlands. Amerikanska läkare genomförde i onsdags samma ingrepp som Sahlgrenska. Operationen utfördes vid Cleveland Clinic och tog nio timmar. Kliniken meddelade på torsdagen att patienten är stabil, skriver CNN på nätet.

Läs mer: Livmodertransplantationer i USA

Vid de svenska livmoderstransplantationerna har livmodern tagits från friska donatorer, medan de amerikanska kirurgerna transplanterade livmodern från en hjärndöd kvinna.

– Skillnaden är att det går fort att operera ut livmodern hos en avliden, medan det tar över 13 timmar hos en levande donator. Därefter tar det cirka fyra timmar att operera in livmodern, förklarar Mats Brännström, forskare på Göteborgs Universitet och överläkare vid Sahlgrenska som leder forskningsprojektet i Sverige.

Det svåra med ingreppet är enligt Mats Brännström att det är trångt i bäckenet och att man opererar på väldigt små kärl. Han uppger att flera länder i Europa (Belgien, Frankrike, Spanien, Tjeckien och Storbritannien) samarbetar med dem och planerar att transplantera livmödrar.

– Det är bra att tekniken sprider sig och att det ingår forskningsstudier så att man får data. Men det är inte ett lyckat ingrepp förrän kvinnan med den transplanterade livmodern får barn, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.