Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Svensk studie ger svar på allergigåta

Foto: Lotta Härdelin

Fästingbett kan ligga bakom allvarlig allergi mot rött kött. Det visar en ny svensk studie.

– Vi upptäckte tre fall 2009. Nu har vi nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi som är kopplad till fästingbett, säger Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset.

Fästingar orsakar inte bara borrelia och tbe. En ny svensk studie visar att fästingbett också kan trigga utbrott av köttallergi, en ovanlig form av födoämnesallergi. Nästan samtliga patienter som kommit till Södersjukhuset har fått nässelutslag av att äta rött kött – exempelvis nöt, fläsk- och lammkött – men många får också rodnad och svullnad i ansiktet samt magsymtom som illamående, diarré och buksmärtor.

Nästan hälften av patienterna har också drabbats av den svåraste formen av allergisk reaktion – anafylaxi. Den kännetecknas av andningspåverkan och blodtrycksfall.
Mia Lindström är en av Maria Starkhammars patienter där man såg sambandet mellan fästingbett och utbrott av köttallergi.

– Jag åt köttfärssås och fick en kraftig allergisk reaktion cirka sex timmar senare. Det var första steget för att upptäcka att jag var allergisk mot kött. Jag hade haft känningar tidigare men ingen så kraftig reaktion, säger Mia Lindström.

Och kopplingen till fästingbett är tydlig.

– Jag är den enda i familjen som får fästingbett och har fått flera. Jag prövade att äta älggryta men tålde inte heller det.

I dag äter hon inte alls rött kött.

– Man blir expert på alternativ. Det blir mycket kyckling och en del fisk, säger Mia Lindström.

Diagnosen köttallergi är svår att ställa.

– Problemet är att ofta misstänker varken patient eller läkare att det rör sig om köttallergi. Kött är något man har ätit i hela sitt liv och förutom att man inte får symtomen varje gång man äter kött så är reaktionen till skillnad från andra allergiska reaktioner fördröjd, säger Maria Starkhammar.

Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, har genomfört de kliniska testerna som lett fram till att man kunnat se sambandet.

– Vi har kunnat visa att kolhydraten alpha-gal finns i fästingens magtarmkanal. Denna upptäckt har gjort att vi nu med säkerhet kan säga att det finns en koppling mellan fästingbett och köttallergi.

– Vid fästingbett finns det risk att utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal. Alpha-gal finns förenklat hos fyrfota däggdjur men inte hos människor och apor, säger Marianne van Hage.

Samtliga av de nästan 50 patienter som Maria Starkhammar och Marianne van Hage har diagnostiserat som köttallergiker är fästingbitna.

– Sambandet är mycket starkt och jag tror att vi definitivt kommer att hitta fler. Det finns ett mörkertal av människor som har oförklarliga besvär och där förklaringen kan vara denna, säger Marianne van Hage.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.