Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Svenska barn rör sig minst i Norden

Foto: Janerik Henriksson/TT

Allt fler äter ohälsosam mat. I dag är det nästan lika vanligt att vara överviktig som normalviktig om man bor i Norden. Det visar en ny stor nordisk undersökning.

– Undersökningen bekräftar tyvärr en trend vi sett i Sverige de senaste decennierna, att matvanorna skiljer sig åt i olika grupper. Det är en av förklaringarna till att även hälsan skiljer sig åt, och att de socioekonomiska skillnaderna ökar, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Läs även: ”Det är skuldbelagt att ha barn som är överviktiga”

I studien som är beställd av Nordiska Ministerrådet har 8.622 vuxna och 2.479 barn (7–12 år) i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island svarat på frågor om matvanor och fysisk aktivitet. Svaren har sedan jämförts med föregående undersökning från 2011.

Resultatet visar att 22 procent av befolkningen i Norden äter onyttig mat rik på socker och mättade fetter. Det är en ökning från den tidigare mätningen med 4 procent och motsvarar ungefär en halv miljon människor. Färre äter också nyttig mat – fisk, grönsaker, frukt, fullkorn – och är nu endast 10 procent av den nordiska befolkningen jämfört med 2011.

– I Sverige är i dag nästan varannan svensk överviktig, det vill säga har ett BMI över 25. Trots det stora intresset för mat och hälsa är det få som följer alla våra kostråd att äta hälsosamt och hålla ner på sockret. Många har kunskap om vad de bör äta men de val vi gör påverkas av mer än kunskap. Tillgänglighet till exempel. Ibland är det lättare att göra ett ohälsosamt val, säger Anna-Karin Quetel.

Vid en jämförelse av utvecklingen i länderna framgår att: Finland har den största andelen stillasittande vuxna, Danmark flest rökare och alkoholkonsumenter, Norge högsta procenten fysisk inaktiva vuxna, Island flest personer med övervikt/fetma (vuxna) och Sverige den högsta andelen inaktiva barn.

Sverige toppar också listan med flest personer som äter ohälsosam mat. Andelen svenska barn som äter mycket sockerrika livsmedel har också ökat, men är ändå en av de lägsta i Norden.

Undersökningen visar också på ökade skillnaderna när det gäller matvanor och barn i olika sociala grupper. Bland barn till föräldrar med låg utbildning har andelen som äter ohälsosamt ökat från 2011: från 12 procent till 24 procent. Samtidigt har den minskat bland barn till föräldrar med hög utbildning: från 14 procent till 10 procent.

Utvecklingen är på väg åt fel håll, skriver forskarna i hälsorapportens slutord.

– Fortsätter den här utvecklingen innebär det stora kostnader för samhället och stort lidande för många individer.

BMI - body mass index

Dividera din vikt i kilo med din längd i kvadrat: (kg/(m2)=BMI).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.