Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svenska-jessica-meir-gar-forsta-helkvinnliga-rymdpromenaden/

Vetenskap

Svenska Jessica Meir går första helkvinnliga rymdpromenaden

Jessica Meir. Foto: Dmitri Lovetsky/AP

Den första helkvinnliga rymdpromenaden fick ställas in i våras. Nu meddelar Nasa att en ny promenad snart blir av, via rymdstationens Twitterkonto. Svensk-amerikanska Jessica Meir blir en av de två gångtrafikanterna. 

Uppdraget är planerat till den 21 oktober, då Jessica Meir ska ta sig ut på den internationella rymdstationens utsida med den amerikanska kollegan Christina Koch. 

Där ska de tillsammans installera litiumjonbatterier som bättre ska kunna försörja stationen med ström.

Det blir den första promenaden som genomförs av enbart kvinnliga astronauter. Ett sådant uppdrag skulle ha genomförts redan i mars, men fick skjutas upp då det saknades en rymddräkt i rätt storlek. 

– Jag tycker att det är viktigt med tanke på den historiska betydelsen, tidigare har kvinnor inte varit påtänkta, sade Christina Koch i ett filmklipp från rymdstationen i fredags.

Jessica Meir säger att hon inte tänker något särskilt om uppdragets helkvinnliga uppställning.

– Det är helt normalt. Vi är en del av laget, säger hon.

Promenaden är en i en serie av avancerade rymdpromenader som genomförs under de närmsta månaderna. Ett så intensivt underhållsarbete har inte genomförts på rymdstationen sedan den färdigställdes, 2011.

Christina Koch och Jessica Meir antogs båda till Nasas astronaututbildning 2013, ett år då hälften av de åtta antagna för första gången var kvinnor. Av de 36 astronauter som Nasa i dag listar som aktiva är tolv kvinnor.

Svensk-amerikanska Jessica Meir sköts upp till den internationella rymdstationen den 25 september i år och ska tillbringa sex månader i rymden, innan hon åter landar på jorden.

Jessica Meir: Få förunnat att få göra en rymdfärd