Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svenskamerikan-kan-bli-forsta-kvinnan-pa-manen/

Vetenskap

Svenskamerikan kan bli första kvinnan på månen

Jessica Meir – kanske första kvinnan på månen. Foto: Clas Svahn

Nu planerar den amerikanska rymdstyrelsen Nasa för nästa stora steg för mänskligheten. Och den här gången är det dags för en kvinna att sätta sin fot på månen.

Det skulle dröja ända till 1983 innan USA lät den första kvinnan resa i rymden då Sally Ride deltog i expeditionen STS-7. Då hade Sovjet hunnit vinna den kapplöpningen redan tjugo år dessförinnan när Valentina Teresjkova cirklade runt jorden i Vostok 6.

För 50 år sedan i sommar blev USA först att landsätta en besättning på månens yta. Neil Armstrong och svenskättlingen Buzz Aldrin skrev in sig i historieböckerna.

Och nu siktar Nasa mot månen igen. Men den här gången lovar man att en av de två som ska återvända sedan Apolloprogrammet avslutades 1972, när Eugene Cernan blev den siste att lämna månens yta, ska bli en kvinna.

Det nya månprogrammet har döpts till Artemis efter Apollos tvillingsyster i den grekiska mytologin, skriver nyhetsbyrån AFP.

I dag finns tolv kvinnliga astronauter i tjänst. Den yngsta av dem 40 år och den äldsta 53. En av dem den 41-åriga svenskamerikanska marinbiologen Jessica Meir, vars mamma är svenska.

Sannolikt måste hon i så fall få en möjlighet att tillbringa en tid på ISS först. I dag väntar Jessica Meir ännu på sin första rymdresa.

När undertecknad mötte henne i december 2016 skrev hon sin autograf och: ”Vi ses på månen! Ad Astra.”

Det är ingen tvekan om att det är dit hon siktar.