Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Tamkatten föddes i Mellanöstern

Tamkatterna har fått sitt släktträd kartlagt. De uppstod i Mellanöstern för över 9.000 år sedan. Deras föräldrar var Mellanösterns vildkatter.

Trots att tamkatten troligen är världens vanligaste husdjur, har dess historia varit höljd i dunkel. Men nu har en internationell forskargrupp gjort grundliga dna-analyser på nästan tusen katter, både tama och vilda.

Forskarna har fångat vildkatter över stora delar av världen: europeiska vildkatter, kinesiska ökenkatter, centralasiatiska ornatakatter, sydafrikanska cafrakatter och de vildkatter i Mellanöstern och Nordafrika som på svenska kallas falbkatt och på latin lybica.

Analyserna visar att tamkatterna härstammar från falbkatten, som än i dag finns i vild form i bland annat Israel och Egypten. Dna-analyserna visar också att tamkatterna uppstod för mer än 9.000 år sedan. Det stämmer bra med arkeologiska fynd av kattben.

För ungefär 9.000 år sedan började människor i just den här delen av världen leva som jordbrukare.

Forskarna tror att katter och människor då utvecklade ett symbiosförhållande. De jordbrukande människorna började spara säd i stora lager. Dessa lager drog till sig råttor och möss. Råttorna drog i sin tur till sig katter, som levde på att jaga mössen.

Katter som var snälla och keliga hade störst framgångar i de mänskliga samhällena. Därför utvecklade tamkatterna under årens lopp ett annat lynne än de normalt aggressiva vildkatterna. Utseendemässigt är däremot en vanlig tamkatt (bondkatt) och en vildkatt nästan likadana.

Vid åtminstone fem tillfällen har nya falbkatter korsats in i tamkatternas släktlinje, avslöjar dna-analyserna. Och när väl tamkatten hade utvecklats till en egen underart, har människorna transporterat den över hela jorden. Där har tamkatterna ibland korsat sig med lokala vildkatter, vilket har försvårat forskarnas dna-analyser. Först nu, med modern teknik och dna-prover från 979 katter, går det att dra bestämda slutsatser om kattens historia.

Forskarna, som kommer från USA, Storbritannien, Tyskland, Israel, Sydafrika, Spanien och Frankrike, presenterar sina rön i fredagens nummer av tidskriften Science.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.