Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Tandlossning kan öka risken för cancer

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det finns ett samband mellan tandlossningssjukdom, parodontit och cancer – i synnerhet bukspottkörtelcancer – enligt nya forskningsrapporter

Forskarna har undersökt hur bakterierna som orsakar tandlossning, en inflammation i vävnaden runt tänderna, påverkar risken för cancer. 

Om man har en tandlossningssjukdom ökar risken för cancer generellt med 25-27 procent, enligt två nya finska studier som SR refererar till. 

Bukspottkörtelcancer sticker ut i resultaten.

I en av studierna har finska forskare följt närmare 70.000 helsingforsbor i tio år, och det visade sig att de som hade tandlossning löpte ökad risk för cancer i just bukspottkörteln. 

En bakterie från tandköttet har också hittats i tumörerna i bukspottkörteln, något som man tror kan leda till att cancern utvecklas lättare, enligt Björn Klinge. 

– De här bakterierna har tagit sig från munnen ner till bukspottkörtelcancern och finns i vävnaden och där driver de på cancerutvecklingen. Det är på det spåret man forskar nu, säger han till SR. 

I en annan studie har man undersökt tandlossning som en riskfaktor i dödlighet av cancer. 

Resultatet visar att dödligheten av cancer är större hos de som har tandlossning. Även i denna studie sticker just bukspottskörtelcancer ut. 

Den ökade dödligheten av bukspottskörtelcancer var en betydande del av den ökade dödligheten av cancer generellt, enligt rapporten. 

Björn Klinge betonar dock att mer forskning behövs på området. 

– Just när det gäller bukspottkörtelcancer så letar man ju förtvivlat efter vilka faktorer det är som driver sjukdomsutvecklingen. Här verkar det som om man har hittat ett spår, inte hela förklaringen men ett spår. En möjlig förklaring som är väl värd att arbeta vidare utefter, säger Björn Klinge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.