Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Testosteron hjälpte vid sexproblem

Testosteronbehandling kan hjälpa äldre män som har låga nivåer testosteron och problem med nedstämdhet och den sexuella funktionen, visar en ny studie.

– Testosteron är väl undersökt när det gäller yngre män, men när det gäller gruppen män över 65 år har det inte funnits så mycket data, säger Stefan Arver, docent och överläkare vid Karolinska institutet.

I studien ingick 790 män som var 65 år eller äldre och som hade konstaterad testosteronbrist. Männen hade också symtom på denna brist så som nedstämdhet och nedsatt sexuell eller fysisk funktion. De lottades till att antingen få behandling med testosterongel eller en overksam gel under ett år Varken männen eller forskarna visste vem som hade fått den verksamma eller overksamma behandlingen.

Efter ett år kunde forskarna se att testosteronbehandlingen hade effekter på nedstämdhet och depression och en förbättrad sexuell funktion.

– Det är en stor och välgjord studie som tillför en väsentlig kunskap. Om man är en 65-årig man och besväras av något eller alla de här sakerna, kan man få ett betydligt bättre liv om man blir av med dem, säger Stefan Arver, som inte är en av forskarna bakom studien.

Det har tidigare varit oklart om testosteronbehandling kunnat hjälpa äldre män. Stefan Arver menar att det beror på att tidigare studier inte brytt sig om att kontrollera om männen mått dåligt av testosteronbristen.

– Om man inte har några besvär finns det ju inte så mycket att behandla. Det är inte själva testosteronnivåerna utan en kombination av symtom på brist och verifierad brist, som verkar ha betydelse, säger han.

I den här studien ingick endast män med både konstaterad testosteronbrist och symtom av den. USA har under de senaste åren haft en väldigt stor användning av testosteron.

– Men man har i många fall inte brytt sig om det varit rätt diagnos. I Sverige har det varit mer restriktivt. Vi uppskattar att det finns ungefär 17 000 män i alla åldrar som är behandlade med testosteron. Teoretiskt borde det vara runt 70 000 män som skulle ha nytta av behandlingen, säger han.

Det finns däremot en osäkerhet om testosteronbehandling ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Studien kan inte besvara den frågan, men Stefan Arver anser att studien tillför information som tyder på att det inte verkar vara någon ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar då testosteron ges till den här gruppen män.

Studien är publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.