Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Tidig demens kopplas till alkoholmissbruk

Other: Paul Hansen

Alkoholmissbruk ökar risken för alla typer av demens och speciellt risken för att drabbas av sjukdomen tidigt i livet. Det visar en studie som publicerats i tidskriften The Lancet Public Health.

Forskare som studerat 57.000 fall av tidig demens i Frankrike fann att över hälften var alkoholrelaterade eller kombinerade med en alkoholismdiagnos. Sammantaget kopplas alkoholmissbruk till en trefaldigad risk att drabbas av någon form av demens.

– Sambandet mellan demens och alkoholmissbruk beror förmodligen på att alkohol leder till permanenta skador på hjärnans struktur och funktion, säger studiens huvudförfattare Michael Schwarzinger som forskar vid Translational Health Economics Network i Paris.

Demens som drabbar personer under 65 år betecknas som tidig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.