Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Tidig mens kopplas till högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Other: Claudio Bresciani/TT

Flera faktorer kopplade till kvinnlig fertilitet och graviditet kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en omfattade brittisk studie.

– Studien styrker mig i mitt arbete, vi pratar alldeles för lite om de här frågorna, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.

Hjärt- och kärlsjukdomarna orsakar klart flest dödsfall av alla världens sjukdomar, både bland kvinnor och män. Till viss del är problematiken självförvållad då rökning och övervikt, samt misskött diabetes, högt blodtryck och kolesterol alla bidrar till en ökad risk att drabbas av sjukdomarna. Men det finns andra orsaker som är svårare att styra över.

En nyligen publicerad studie i den medicinska tidskriften Heart antyder att vissa reproduktiva faktorer, som en mensdebut innan 12 års ålder, en övergång till klimakteriet innan 47 års ålder, ung ålder vid första förlossningen, missfall, dödfödsel och hysterektomi (en operation som innebär att livmodern tas bort), kan kopplas samman med en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet.  

– Det är bra att forskningen uppmärksammar detta. Bland de kvinnor som dör till följd av en sjukdom i Europa står hjärt- och kärlsjukdomar för 50 procent av fallen medan exempelvis bröstcancer bara står för 3 procent. Rapporten är intressant eftersom den bygger på ett ovanligt stort underlag, säger Karin Schenck-Gustafsson. 

500.000 män och kvinnor i Storbritannien, mellan 40 och 69 år har deltagit i den aktuella studien. Sedan 2010 har forskare följt deltagarnas hälsotillstånd och levnadssätt och under studiens sju år har 14.700 av dessa drabbats av en hjärt- och kärlsjukdom och över 3.400 av en stroke. 

Tidigare vanor och socioekonomiska förhållanden har studien också tagit hänsyn till. 51 procent av deltagarna bedöms tillhöra den tredjedel av befolkningen med högst socioekonomisk status. Omkring 60 procent har en bakgrund som icke-rökare. Resultaten varierade dock inte nämnvärt mellan de olika befolkningsgrupperna.

Även om resultatet från liknande studier har varierat bekräftas slutsatserna i rapporten till stor del av tidigare forskning. En tidig mensdebut och en tidig övergång till klimakteriet har gång på gång pekats ut som riskfaktorer. Orsakerna är ännu okända men forskning har visat att åldern för mensdebut påverkar kroppens blodsocker, hormonnivåer och kroppsvikt. Flera andra studier har även visat att havandeskapsförgiftning innebär en ökad hjärt- och kärlrisk.

Enligt Karin Schenck-Gustafsson måste det till en standardiserad uppföljning av blodtryck, blodsocker och blodfett för kvinnor med förhöjd risk.   

– Det som gör mig lite ledsen som hjärtläkare är att patienterna så sällan får frågan om sina tidigare reproduktiva upplevelser och erfarenheter. Det finns inte med i våra standardmanualer. Dessutom är vi dåliga på uppföljning. Det beror dels på att patienterna själva inte känner något behov av det men också att det inte finns tillräckligt med resurser, säger hon.  

Läs även: Dubbelt så hög risk för kvinnor att dö efter en hjärtinfarkt 

Studien ifrågasätter dessutom den tidigare uppfattningen om att kvinnor som fött över tre barn i högre grad riskerar att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än barnens pappor. Resultatet av studien visar att risken är lika hög hos kvinnor som män med många barn, vilket indikerar att det snarare är sociala och psykologiska faktorer av föräldraskapet som spelar in och inte själva förlossningarna. 

–  Vi vet inte vad det beror på men det skulle kunna ha att göra med att båda föräldrarna i dag är mer likvärdigt engagerade i hem och barn, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.