Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tio-detektiver-ska-avsloja-dem-som-anvander-kemvapen/

Vetenskap

Tio detektiver ska avslöja dem som använder kemvapen

Ett barn får vård under den syriska regimens offensiv mot Ghouta strax öster om huvudstaden Damaskus i februari-mars i år. Regimtrogna styrkor anklagas för att ha använt klorgas.
Ett barn får vård under den syriska regimens offensiv mot Ghouta strax öster om huvudstaden Damaskus i februari-mars i år. Regimtrogna styrkor anklagas för att ha använt klorgas. Foto: Anas Alkharboutli/DPA

Organisationen för förbud mot kemiska vapen planerar att anställa tio experter med ett tydligt uppdrag: att hitta den skyldiga bakom kemiska attacker. De ska bland annat göra kriminaltekniska undersökningar. Men Ryssland gör allt för att stoppa planerna.

Per Snaprud
Rätta artikel

I somras bestämde sig Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för att starta ett slags detektivbyrå. Tidigare har dess inspektörer bara varit ålagda att ta reda på om kemiska vapen varit i bruk eller inte. Från och med nästa år är det tänkt att tio utredare ska gå ett steg längre och ta reda på vem som är skyldig till attacken.

– Det här är viktigt för möjligheten att utkräva ansvar, säger Jan Lodding som arbetar på utrikesdepartementet med frågor om kemiska vapen.

Han deltar just nu i ett stort möte vid OPCW:s högkvarter i nederländska Haag. Där har frågan om nästa års budget för första gången utlöst ett storpolitiskt gräl. En grupp länder med Ryssland i spetsen ville stoppa budgeten eftersom den täcker kostnaden för de nya detektiverna. I veckan förlorade de omröstningen med siffrorna 99 mot 27.

– Det finns en väldig splittring bland medlemstaterna, säger Jan Lodding.

Det beror på de senaste årens våg av attacker med kemiska vapen på flera håll i världen.

Länge var organisationen mer eller mindre bortglömd. I tysthet övervakade den förstörelsen av det kalla krigets väldiga lager av kemiska stridsmedel. Arbetet bygger på konventionen om kemiska vapen, som 193 länder lovat att följa.

Frågan fick ny aktualitet under våren 2013. Det kom rykten om kemiska vapen i det syriska inbördeskriget. Samma år belönades OPCW med Nobels fredspris.

FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon bestämde sig för att utreda händelserna i Syrien. Han kontaktade Åke Sellström, svensk kemist och försvarsforskare med erfarenhet av att kartlägga användning av kemiska stridsmedel i Irak på 1990-talet. 

Åke Sellström.
Åke Sellström. Foto: Meli Petersson Ellafi

Åke Sellström blev chef för en delegation som befann sig i Syrien i augusti 2013 när en gasattack drabbade Ghouta, en förort sydöst om Damaskus. Inspektörerna träffade skadade, tog blodprover och prover från marken.

– Vi kunde slå fast att sarin hade använts, säger Åke Sellström.

Enligt olika uppskattningar dog mellan hundratals och långt över tusen människor. Sarin är ett nervgift som hindrar kroppen från att bryta ner signalämnet acetylkolin, vilket paralyserar muskler och leder till kvävning.

Åke Sellström misstänker att den syriska regimen låg bakom attacken, men det ingick inte i hans uppdrag att hitta den skyldige. 

Inför ett militärt hot från USA, Frankrike och Storbritannien gick Syrien med på att förstöra sina lager av kemiska stridsmedel. Merparten bestod av senapsgas och ett förstadium till sarin som kallas DF. Till skillnad från sarin har DF mycket lång hållbarhet. Det kan omvandlas till sarin med en enkel kemisk process.

Det går att bryta ner både senapsgas och DF till mindre giftiga ämnen genom att blanda dem med vatten. Det gjordes vid en anläggning ombord på den amerikanska marinens fartyg Cape Ray utanför Syriens kust under 2014. 

Trots nedrustningen fortsatte kemiska stridsmedel att sprida skräck i Syrien. Det ledde till att FN:s säkerhetsråd tillsammans med OPCW bildade en expertgrupp för att hitta den skyldige. Åke Sellström fanns med som vetenskaplig expert. I gruppen, med namnet Jim (Joint Investigative Mechanism), ingick poliser, kemister, kriminaltekniker, några medicinare samt militära analytiker.

Jim slog fast att den syriska regimen vid tre tillfällen använt klorgas. Det handlade om gastuber släppta från helikoptrar som bara regimen hade tillgång till. Klorgas är en vanlig industrikemikalie och betydligt mindre giftig än sarin och andra nervgifter. Därför väckte anklagelserna ingen större uppmärksamhet. 

Det är ju en fruktansvärd tanke att det skulle användas i ett köpcenter eller i en biograf

I en rapport från i fjol anklagade Jim terrororganisationen IS för en granatattack med senapsgas i nordöstra Syrien. Två kvinnor blev svårt sjuka men överlevde.

Senapsgas användes för första gången år 1917 av tyska trupper vid Ypres i Belgien. Ämnet bildar blåsor på huden och i luftvägarna, och kan dessutom reagera med dna och orsaka cancer. Det är betydligt lättare att tillverka senapsgas än sarin.

– IS gör detta i terrorsyfte. Det är ju en fruktansvärd tanke att det skulle användas i ett köpcenter eller i en biograf, säger Åke Sellström.

Rapporten från i fjol anklagade även den syriska regimen för en attack med nervgasen sarin (se grafik). Det väckte mycket starka reaktioner i Ryssland, Syriens allierade. 

Jim var ett tillfälligt projekt som förlängdes med ett år i taget. I november förra året utnyttjade Ryssland sitt veto i FN:s säkerhetsråd till att stoppa en ytterligare förlängning. Expertgruppen skingrades.

Samtidigt utvecklas allt effektivare sätt att utreda kemiska vapenbrott. Forskare i Sverige och USA har nyligen gjort noggranna analyser av senapsgas och VX, ett nervgift som liknar sarin men är ännu giftigare. De tog fram ett slags kemiska fingeravtryck genom att mäta halter och inbördes förhållanden mellan mängder av föroreningar i prover framställda av olika personer i olika laboratorier. 

– Vi kunde särskilja allihop. I varje prov kunde vi fastställa ursprung och produktionsmetod. Ibland kan man även spåra ursprunget för det startmaterial som använts, säger Rikard Norlin, kemist på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Liknande metoder förekommer i utredningar om narkotikabrott. Kemiska fingeravtryck ingick även i utredningen av mordförsöket på den ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal med nervgiftet Novichok i brittiska Salisbury i våras. Storbritannien, Frankrike, USA och flera andra länder anklagar Ryssland för dådet. 

Detta, tillsammans med en förmodad kemvapenattack i Douma i Syrien i april, ledde till att Storbritannien föreslog att OPCW skulle upprätta en egen permanent expertgrupp för att hitta skurkarna bakom angrepp med kemiska vapen. Nu när nästa års budget är godkänd kan organisationen börjar rekrytera.

– Det är verkligen hoppfullt, säger Åke Sellström, som är pensionär och inte kommer att söka något detektivjobb.

Formellt är OPCW oberoende från FN, vilket innebär att ett veto i Säkerhetsrådet inte räcker för att stänga detektivbyrån. Därmed står det klart att OPCW har fått en ny roll.

Det traditionella arbetet med att inspektera kemiska fabriker och övervaka skrotningen av lagrade kemiska vapen har gått bra. Över 96 procent – nästan 70 000 ton – av alla redovisade kemiska stridsmedel är förstörda. Åke Sellström tror på ett slut för den storskaliga användningen av kemikalier i krig mellan stater som började för över hundra år sedan.

– Men det finns andra galningar. Det är väl spridning av teknik till terrorister man kan oroa sig för, säger han.

Läs mer:

Ryskt flyganfall efter misstänkt gasattack