Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Toaletter och rena händer räddar folks liv

Bangladeshiska flickor hämtar vatten i huvudstaden Dhaka.
Bangladeshiska flickor hämtar vatten i huvudstaden Dhaka. Foto: A.M. Ahad/AP

Dåligt vatten och brist på toaletter leder till att barn inte växer och utvecklas normalt. Vart fjärde barn i världen under fem år är drabbat, enligt en ny rapport. I dag börjar Stockholm World Water Week med temat ”vatten för hållbar utveckling”.

Varje år dör 315.000 små barn av diarréer de fått av förorenat vatten och dålig hygien. Det är den näst vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år. Bara lunginflammation dödar fler.

De barn som överlever sjukdomarna kan ändå bli skadade för livet. Diarréerna gör att deras kroppar inte kan ta upp tillräckligt med näring från maten, och svår undernäring under livets två första år stör och hejdar deras utveckling. Enligt en ny rapport från organisationen WaterAid lider 159 miljoner barn, eller vart fjärde barn under fem, av så kallad stunting, som innebär att de är kortare och mindre utvecklade än de borde vara.

– Om vi verkligen vill ha hållbar utveckling måste vi först och främst prioritera vattnet, säger Imrul Kayes Muniruzzaman från WaterAid i Bangladesh.

Vatten är en förutsättning för allt liv på jorden. Men fler än 650 miljoner människor har bara smutsigt vatten att dricka.

– När vi arbetar för vattensäkerhet måste vi inkludera alla, inte bara de rika och mäktiga, utan fattiga, de som drabbats av katastrofer och konflikter, och kvinnor och barn, säger Mansoor Ali, som leder arbetet med vatten och sanitet på organisationen International Medical Corps.

WaterAid och International Medical Corps är två av de många organisationer som är på plats när den årliga vattenkonferensen Stockholm World Water Week börjar på söndagen.

Temat i år är ”vatten för hållbar utveckling”, och det handlar inte bara om dricksvattnet. Brist på sanitetssystem är ett ännu mer omfattande problem: i världen saknar fler än två miljarder människor tillgång till toalett, och blir lätt offer för sjukdomar som kolera och svåra diarréer.

 

Jag brukar säga att klimatförändringar är vattenförändringar.

 

Att arbeta för vattensäkerhet räddar inte bara liv utan är också ett sätt att rusta världen för framtiden.

– Vårt viktigaste budskap är att om människor har tillgång till rent vatten, fungerande toaletter och god hygien är de mycket mer motståndskraftiga mot klimatförändringarna. När världens ledare planerar för framtiden måste anpassning till ett varmare klimat vara det centrala, säger Louise Whiting, ansvarig för vattensäkerhet och klimatförändringar på WaterAids huvudkontor i London.

Klimatförändringarna stör vattnets naturliga kretslopp, och leder till att havsnivåerna stiger, att torra områden blir torrare, vädret mer oförutsägbart och extrema väderhändelser som orkaner och cykloner vanligare.

– Jag brukar säga att klimatförändringar är vattenförändringar, säger Louise Whiting.

Men dricksvattnet hotas även av befolkningstillväxten, icke hållbart jordbruk, nedhuggning av regnskog och förstörda mangroveskogar.

– Det är viktigt att se sambanden. Mycket av detta blir ännu värre tillsammans med klimatförändringarna, säger Louise Whiting.

Hon tar södra Bangladesh som exempel på hur klimatförändringarna driver på andra hot mot dricksvattnet. Saltvatten från havet tränger allt längre in i landet, och förorenar både öppna vattendrag och grundvattenkällor. Det beror på stigande havsnivåer, men också på att floderna inte kan spola bort saltvattnet eftersom de är torrlagda av dammar uppströms och av att jordbruk pumpar ut stora mängder vatten på åkrarna, och dessutom på odling av jätteräkor i saltvattendammar på land.

– Vi måste se bilden i hela dess komplexitet, säger Louise Whiting.

När vattnet blir varmare trivs dessutom både kolerabakterier och malariamyggor bättre, och kolera och malaria sprider sig nu i områden där sjukdomen inte funnits tidigare.

 

Brist på dricksvatten ökar kvinnornas arbetsbörda i hemmet oproportionerligt mycket.

 

Förändringarna slår hårdast mot de grupper som redan är mest utsatta.

– Det handlar också om kön. Brist på dricksvatten ökar kvinnornas arbetsbörda i hemmet oproportionerligt mycket, säger Imrul Kayes Muniruzzaman på WaterAid i Bangladesh.

Att hämta vatten är traditionellt kvinnornas ansvar i många delar av världen, och de kan behöva gå flera kilometer varje dag för att få tag i drickbart vatten.

– De blir bestulna på mycket tid som de hade kunnat använda till att arbeta med annat, eller bara få vila, säger Imrul Kayes Muniruzzaman.

Även skolgången påverkas. Om skolan saknar vatten och fungerande toaletter blir det särskilt svårt för flickor i tonåren att fortsätta gå dit när de har börjat få mens.

– I fattiga och utsatta områden blir barnens skolgång dessutom lidande när skolbyggnader används för att ge människor skydd och tak över huvudet vid naturkatastrofer, säger Imrul Kayes Muniruzzaman.

Både WaterAid och International Medical Corps arbetar för att ge människor tillgång till toaletter och rent vatten långsiktigt, med tekniska lösningar som även fattiga har råd och möjlighet att reparera och underhålla själva. Att lära ut vikten av god hygien är också nödvändigt.

– Vid en katastrof kan vi bidra med att dela ut tvål för att möta de akuta behoven, men för en hållbar utveckling handlar det framför allt om utbildning för att få människor att ändra beteende. Vi lär dem vikten av att tvätta händerna, och att hålla maten ren och skydda den från flugor, säger Mansoor Ali.

Det är inte bara människorna på plats som har nytta av arbetet, utan hela planeten, eftersom dåliga toaletter och avlopp släpper ut metan, som är en kraftig växthusgas.

– Så arbetet för bättre sanitet och avlopp gynnar människors hälsa och är samtidigt ett bidrag till att hejda klimatförändringarna, säger Imrul Kayes Muniruzzaman.

Men det är framför allt vi i världens rika länder som måste skära ned våra utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser för att klimatförändringarna ska bli hanterbara.

– Utmaningen är att arbeta på båda fronter: med minskade utsläpp och anpassning till ett varmare klimat. Men vi som lever här och redan drabbas hårdast av klimatförändringarna kan inte göra mycket mer för att minska utsläppen. Och våra röster är inte så starka. Vi är låginkomstländer, och våra röster hörs inte så lätt på den internationella arenan, säger Imrul Kayes Muniruzzaman.

Foto: Helena Shutrick

Fakta.Stockholm World Water Week

Stockholm World Water Week är en internationell konferens om vatten, arrangerad av Stockholm International Water Institute, SIWI.

Den hålls i Stockholm i augusti eller september varje år sedan 1991, de tio första åren under namnet Stockholm Water Symposium.

I år pågår konferensen den 28 augusti–2 september.

WaterAid är en brittisk organisation, grundad 1981, som arbetar för tillgång till rent vatten, sanitet och utbildning om hygien i 26 länder.

International Medical Corps är en hjälporganisation med läkare och sjuksköterskor, grundad i Chicago 1984, som arbetar i cirka 30 länder i Afrika, Asien och Mellanöstern.

Källa: SIWI, WaterAid, International Medical Corps

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.