Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Tonårsflickor mår bättre av D-vitamin

Foto: Alamy
Tonårsflickor bör få i sig betydligt högre halter av D-vitamin än vad Livsmedelsverket rekommenderar, visar ny forskning. Vitaminbrist kan leda till hälsoproblem.

Tidigare studier har visat att många svenskar får i sig för lite D-vitamin. Hos unga flickor kan vitaminbristen vara allvarlig eftersom en stor del av förkalkningen av skelettet sker i tidiga tonåren.

Enligt Livsmedelsverket bör flickor i åldrarna 13 till 20 år få i sig minst 7,5 mikrogram D-vitamin per dag. Det motsvarar en halv portion lax.

Men nu har forskare från Irland, Danmark och Finland kommit fram till att flickor bör sträva efter att få i sig mer än dubbelt så stora mängder D-vitamin för att få hälsosamma blodnivåer. Det överensstämmer också med nya rekommendationer i USA och Kanada.

Forskarna drar sina slutsatser utifrån två olika studier gjorda bland sammanlagt drygt 140 flickor i Danmark och Finland. Forskarna har bland annat mätt flickornas vitaminnivåer i blodet och näringsintag under ett år. Flickorna har också fått extra D-vitamin i olika mängder.

– Det här är en väldigt intressant studie. Den får betydelse för de nya nordiska näringsrekommendationerna, som ska vara klara nästa år. Det är rimligt att det blir en höjning, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Myndigheten kartlägger nu också D-vitaminnivån i blodet hos vuxna i landet. Det kan leda till att fler livsmedel berikas.

– Vi vet faktiskt inte hur läget ser ut i dag. Men mycket tyder på att många ligger lite för lågt och det gäller sannolikt även unga flickor och pojkar.

Studien är publicerad i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.