Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Tre frågor och svar om medicinpriset

Satoshi Ōmura och Tu Youyou.
Satoshi Ōmura och Tu Youyou. Foto: Reuters

Tre frågor om medicinpriset till DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther.

Vad belönas pristagarna för?

För forskning som lett fram till nya sätt att behandla malaria och två svåra sjukdomar orsakade av parasitmaskar: flodblindhet och lymfatisk filariasis (elefantiasis). Sjukdomarna drabbar hundratals miljoner människor varje år, framför allt i fattiga delar av världen.

Vilka är de och vad har de gjort?

Japanen Satoshi Ōmura hittade och odlade jordbakterier som producerar ämnen som är dödliga för andra mikroorganismer. Irländaren William Campbell som är verksam i USA undersökte ämnenas effekt på parasiter och ändrade det så att det blev effektivare. Det gav oss helt nya typer av mycket effektiva läkemedel mot parasitsjukdomarna.

Kinesiskan Tu Youyou studerade hur gamla örtläkemedel mot malaria användes i traditionell kinesisk medicin. Utifrån ett 1.700 år gammalt recept lyckades hon rena fram ett ämne från växten Artemisia annua. Nu är det den mest effektiva behandlingen för svår malaria.

Vad har vi för nytta av priset?

Detta är verkligen ett pris enligt Alfred Nobels egna ord: till mänsklighetens största nytta. Malaria dödar fler än 450.000 personer varje år, framför allt barn, och hotar fler än 3,4 miljarder människor. Lymfatisk filariasis drabbar mer än 100 miljoner människor. Vinsterna handlar inte bara om att bota sjukdomarna utan även att göra det möjligt för barn att gå i skolan och vuxna att arbeta och ta sig ur fattigdom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.