Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Tre koppar kaffe om dagen minskar chansen att bli gravid

Foto: Nicklas Thegerström
Kvinnor som vill bli gravida bör hålla igen på kaffet. Chansen att få barn minskar redan vid tre koppar om dagen, varnar danska forskare.

– Kvinnor som dricker fem koppar varje dag har hälften så stor chans att bli gravida jämfört med dem som avstår. Det betyder att för mycket kaffe påverkar chansen lika mycket som rökning, och det förvånade oss, säger Ulrik Schiøler Kesmodel, läkare vid fertilitetskliniken vid Århus universitetssjukhus i Danmark.

Han presenterar sin studie vid den europeiska fertilitetskonferensen ESHRE som pågår i Istanbul. Forskarna har följt nästan 4.000 danska par som försökt bli gravida med hjälp av provrörsbefruktning. Ungefär var tjugonde kvinna drack mer än fem koppar kaffe per dag.

Enligt den danska forskaren går resultaten i linje med tidigare mindre studier, som visar att kaffe­drickare har svårare att bli gravida även på ”naturlig väg”. Enligt tidigare forskning ökar även risken för missfall vid fyra till fem koppar kaffe om dagen. Forskarna har tagit hänsyn till faktorer som ålder, rökning och vikt.

– Par som har svårt att bli med barn frågar ofta vad de kan göra för att öka sina chanser. Vi brukar svara att man bör gå ner i vikt om man väger för mycket, sluta röka och hålla igen på alkoholen. Nu kan vi också med större säkerhet säga att två koppar kaffe per dag är okej, tre är diskutabelt och fyra fem är absolut för mycket, säger Ulrik Schiøler Kesmodel.

Men vad som egentligen menas med en kopp är inte helt självklart. Oftast motsvarar en kopp drygt 1,5 deciliter, vilket innehåller knappt 100 milligram koffein. En tedrickare kan dricka nästan dubbelt så mycket för att komma upp i samma koffeinmängd.

– Vi tror att det är koffeinet som är boven, men det vet vi inte säkert. Kaffe innehåller många olika substanser. För säkerhets skull bör man inte heller dricka litervis med te eller cola om man vill bli gravid, säger Ulrik Schiøler Kesmodel.

Tidigare forskning har visat att några koppar kaffe om dagen kan skydda mot både typ 2-diabetes, gallsten och Parkinsons sjukdom.

Forskare har också för första gången undersökt i en liten studie om valet av fett i kosten kan påverka en kvinnas chans att få barn med hjälp av provrörsbefruktning.

– Det tycks som om mycket mättat fett, till exempel från mejeriprodukter, ger något sämre äggproduktion, sämre embryokvalitet och färre barn. Studien antyder att enkelomättade fetter i till exempel olivolja och avokado är att föredra, säger Jorge Chavarro, professor vid Harvard school of public health.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.