Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Trikåer släpper stor mängd mikroplaster

01:50. Plast kan användas till att framställa nästan allt. Det slängs 8 miljoner ton plats i havet varje år.

Fleece har länge ansetts vara den stora miljöboven bland kläder.

Nu visar en ny förstudie att andra polyesterplagg också släpper stora mängder mikroplaster.

– Vi testade trikå, slätstickad jersey brukar man kalla det, och då såg vi att det släppte också jättemycket mikroplaster, säger Sandra Roos, forskare på forskningsinstitutet Swerea IVF, som tillsammans med företag inom textilindustrin står bakom förstudien, till Sveriges Radio.

– Jag tror att många trodde att det bara var fleece som var boven.

Det är framför allt i skarvarna som polyesterplaggen släpper mikroplastfibrer, enligt Sandra Roos. För att begränsa mikroplastspridningen kan ultraljudssvets eller laserskärning användas i stället för att materialet klipps eller sågas. Det gör att en mindre mängd mikroplaster lossnar.

Läs mer: 40 ton mikroplast spolas ut i Östersjön i år

Andra lösningar är att dammsuga och rengöra kläderna redan då de tillverkas eftersom stora mängder mikroplaster frigörs där. På så sätt kan de fångas upp innan kläderna når konsumenterna.

På kort sikt ska Filippa K, ett av företagen som deltog i studien, börja sälja en särskild tvättpåse för syntetmaterial.

– Det här blir då en tillfällig lösning för att förhindra utsläppen när konsumenterna tvättar sina kläder, säger Christina Muljadi, hållbarhetskoordinator på Filippa K, till SR.

Fakta.Mikroplaster

Mikroplast är ett samlingsnamn för små, små plastfragment (1 nanometer till 5 millimeter). De mikroplaster som hittats i världshaven, men även i sötvattensystem, har olika ursprung.

Mikroplast kan bildas oavsiktligt när plastföremål slits och plastpartiklar frigörs, eller när vi inte återanvänder, återvinner eller slänger plastmaterial på rätt sätt utan plasten blir skräp som successivt bryts ned till mindre och mindre bitar i naturen.

Det finns också plast som från början tillverkas som små pellets eller korn.

Källa: Naturvårdsverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.