Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Tvillingbror blev längre efter rymdfärd

01:46. Astronauten Scott Kelly och hans tvillingbror Mark deltager i en tvillingundersökning.

Astronauten Scott Kelly och hans tvillingbror Mark brukade vara lika långa. Men när de sågs för första gången på ett år var Scott fem centimeter längre. Orsak: Scott har varit i rymden och Mark på jorden. Bröderna deltar i en studie hos rymdorganet NASA.

Den ståtliga längden är dock inget som Scott Kelly får behålla.

– Astronauter blir längre i rymden eftersom ryggraden förlängs av tyngdlösheten. Men den sjunker ihop igen en kort tid efter att de har återvänt till jorden, säger Jeff Williams från NASA till tevekanalen CNN.

Den 51-åriga Kelly startade sin resa för ett år sedan, i tisdags återvände han till jorden efter 340 dagar vilket är den längsta tiden någon amerikansk astronaut har spenderat i rymden. Tillsammans med de ryska astronauterna Mikhail Kornienko och Sergey Volkov har han arbetat på en internationell rymdstation sedan mars förra året.

Scott Kelly deltar också med sin bror – som är före detta astronaut – i en unik studie hos NASA: "Twins Study". NASA vill undersöka hur enäggstvillingar påverkas efter ett år i två mycket olika miljöer - Scott i rymden och Mark på jorden. Syftet är bland annat att hjälpa NASA bättre förstå vad som händer med den mänskliga kroppen i en tyngdlös miljö, som ögon, hjärna, ben, muskler.

Man kommer också undersöka tvillingarnas beteendemönster som perception, beslutsfattande och vakenhet.

NASA behöver veta mycket mer om dessa förändringar innan det kan skicka människor till Mars eller någon annan längre resa ut i rymden. Hittills har man bara kunskap om hur kroppen påverkas efter cirka sex månaders rymdvistelse.

Testerna på bröderna startade redan ett år innan Scott Kelly lämnade jorden, även hans ryska rymdkollega Mikhail Kornienko har deltagit. Man har bland annat tagit prover av männens blod, urin, saliv.

Provtagningen har fortsatt under vistelsen i rymden, och kommer att pågå under ett år eller mer när de nu är tillbaka på jorden.

Att vara 340 dagar i rymden kan innebära en stor påfrestning för en persons psyke och kropp, enligt NASA får astronauter synförändringar, benförlust, muskelatrofi och andra problem.

Scott Kelly uppger dock att han mår ganska bra.

– Jag skulle kunna vara kvar i rymden i ytterligare 100 dagar eller 100 år, sade astronauten till CNN i samband med landningen.

Värst med den långa vistelsen har varit ensamheten. Kelly har också varit mycket aktiv på Twitter där man har kunnat följa hans långa tid på rymdstationen – och första tid på jorden igen.

Enligt NASA kommer experimenten även ha fördelar på jorden, som att hjälpa patienter återhämta sig från långa perioder av sängläge till förbättrad övervakning av personer vars kroppar inte kan bekämpa infektioner, skriver CNN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.