Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/unicef-rekordstor-okning-av-masslingfall-forra-aret/

Vetenskap

Unicef: Rekordstor ökning av mässlingfall förra året

Trots att allt fler vaccinerar sig ökar antalet fall av mässlingen i världen. Foto: Magnus Hallgren

Förra året rapporterade 98 länder fler fall av mässling jämfört med 2017. Nu larmar Unicef om att antalet smittade barn har nått rekordnivåer: Tio länder står för mer än 74 procent av den totala ökningen och i flera andra länder som tidigare förklarats mässlingfria har sjukdomen åter dykt upp.

Rätta artikel

– Det här är en väckarklocka. Dessa fall har inte inträffat över en natt och bristen på handling i dag kommer att få katastrofala följder för barn imorgon, säger Henrietta H. Fore, Unicefs verkställande direktör i ett uttalande.

Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig virussjukdom som sprids genom luften. De som ligger i riskzonen är främst ovaccinerade personer och nyfödda barn med nedsatt immunförsvar. Det finns inget botemedel mot sjukdomen när man har insjuknat, men den går att förebygga med vaccinering. 

Trots vaccin har sjukdomen tagit ny fart de senaste åren och sprider sig i en oroväckande takt över världen, visar en färsk rapport från Unicef. 

– Vi har ett säkert, effektivt och billigt vaccin mot en mycket smittsam sjukdom, ett vaccin som har sparat nästan en miljon liv varje år under de senaste två decennierna, säger Henrietta H. Fore.

Varför de nya epidemierna utbrutit har olika förklaringar som bland annat beror på väpnade konflikter och att vaccinationspersonal har svårt att nå ut till befolkningen. Där finns länder som Kongo-Kinshasa, Nigeria, Pakistan, Afghanistan och Jemen. 

I Europa och Nord- och Sydamerika är det mestadels vaccinskepsis som gör att mässlingfallen ökar. Ett av de tio värst drabbade länderna av mässlingsfall förra året är Frankrike, vilket tros vara kopplat till vaccinationsmotstånd. Landet har ett av världen lägsta förtroende för vaccinationer, skriver The Guardian och hänvisar till en forskningsstudie.

Allvaret i frågan visar sig även hos Världshälsoorganisationen WHO som för första gången förde upp vaccinationsmotstånd på listan över de tio största globala hälsoriskerna 2019 i sin rapport. För att försöka vända trenden kommer WHO att trappa upp arbetet med vaccinering mot smittsamma sjukdomar de kommande åren.

Läs mer: Bakslag i världen – mässlingsfallen ökar

Den största ökningen av mässlingsfall från 2017 till 2018 skedde i Ukraina, Filippinerna och Brasilien, enligt Unicef. I Ukraina fanns 35.120 fall av mässling år 2018. Enligt regeringen har ytterligare 24.042 personer smittats bara under årets två första månader 2019. 

I Filippinerna har hittills i år rapporterats 12.736 mässlingfall och 203 dödsfall till följd av sjukdomen, jämfört med 15.599 fall under hela 2018. 

I Sverige rapporterades 38 fall av mässling förra året, men ingen avled. Under vintern 2017-2018 drabbades Göteborg av det största mässlingsutbrottet i Sverige sedan millennieskiftet. 28 personer smittades men ingen blev allvarligt sjuk. I början av februari i år konstaterades ännu ett mässlingsfall, denna gång i Stockholm.

I hela Europa dog 72 barn och vuxna i mässlingen förra året. Antalet insjuknade var det högsta på tio år och tre gånger större än året innan.

Enligt Henrietta H. Fore hade nästan alla dessa fall gått att förebygga. Rutinmässig vaccinering av småbarn och övervakning är viktiga faktorer i kampen mot sjukdomen. Därför har Unicef tillsammans med hälsomyndigheterna i flera länder genomfört vaccinationskampanjer de senaste två åren. Arbetet fortsätter i år i bland annat Filippinerna där man planerar att vaccinera nio miljoner barn mot mässlingen. 

Läs mer: Rekordmånga fall av mässling i Europa

Läs mer: Mässlingsfall bekräftat i Stockholm