Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 16:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/universums-alder-det-ar-nagot-som-inte-stammer/

Vetenskap

Universums ålder: Det är något som inte stämmer

Det europeiska rymdteleskopet Planck har tagit en bild av den kosmiska bakgrundsstrålningen, universums äldsta ljus, som skickades ut bara 380.000 år efter Big bang. Färgerna visar mycket små temperaturskillnader, som sedan utvecklades till dagens stjärnor och galaxer. Informationen visar hur gammalt universum är.
Det europeiska rymdteleskopet Planck har tagit en bild av den kosmiska bakgrundsstrålningen, universums äldsta ljus, som skickades ut bara 380.000 år efter Big bang. Färgerna visar mycket små temperaturskillnader, som sedan utvecklades till dagens stjärnor och galaxer. Informationen visar hur gammalt universum är. Foto: ESA/Planck Collaboration

Astronomernas mätningar av universums expansion och ålder blir alltmer exakta, men överensstämmer inte längre med varandra. Är det mätfel, eller är det något grundläggande om universum som vi inte känner till?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in