Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 05:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/upp-till-bevis-for-forskarna-som-vill-bota-alzheimer/

VETENSKAP

Upp till bevis för forskarna som vill bota alzheimer

Till vänster en hjärna hos en frisk person och till höger en hjärna hos en person med alzheimer. Färgerna visar hur aktiva nervcellerna är i området. Rött och gult innebär många aktiva nervceller medan blått och svart innebär få aktiva nervceller. Vid alzheimer förtvinar och dör nervcellerna, och även hjärnvävnaden krymper. Bilden är tagen med PET-kamera.
Till vänster en hjärna hos en frisk person och till höger en hjärna hos en person med alzheimer. Färgerna visar hur aktiva nervcellerna är i området. Rött och gult innebär många aktiva nervceller medan blått och svart innebär få aktiva nervceller. Vid alzheimer förtvinar och dör nervcellerna, och även hjärnvävnaden krymper. Bilden är tagen med PET-kamera. Foto: Dr Robert Friedland/Science Photo Library

Hypotesen om vad som orsakar Alzheimers sjukdom hänger på en skör tråd efter att ännu ett möjligt läkemedel misslyckats. Nu står läkemedelsföretagens och patienternas hopp till en svensk upptäckt.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in