Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Uppfinning kan minska bristningar i mellangården

Cirka 3.000 svenska kvinnor drabbas årligen av svåra bristningar vid förlossningar med smärtor och ofta inkontinensbesvär och försämrat sexliv som följd.

På kvinnokliniken i Helsingborg har ett nytt och enkelt hjälpmedel utvecklats som kraftigt kan minska den siffran.

Texten har tillfogats en rättelse.

Antalet nyblivna mammor som råkar ut för svåra så kallade perinealbristningar — bristningar i mellangården mellan slidan och anus — har ökat under senare decennier. Det kan bero på att man numera sällan använder benstöd under förlossningarna, att det fortfarande är vanligt att slidöppningen vidgas med klipp och att alltfler kvinnor som ska föda får värkförstärkande dropp.

En vanlig metod för att försöka förhindra bristningar är att barnmorskan i utdrivningsskedet stödjer mellangården (perineum) med så kallat finskt handgrepp. Men det nya hjälpmedlet, en enkel skena av plast som förs in i slidan då barnets huvud skymtar fram, har visat sig fungera bättre.

Under de senaste tre–fyra åren har över 600 kvinnor på förlossningsavdelningarna i Helsingborg, Lund och Malmö fått testa produkten.

 

– Överlag ökade andelen kvinnor som förlöstes utan bristningar med en tredjedel. Jämfört med förlossningar som utförs med finskt grepp så minskade antalet klipp från 23 till fem procent, berättar Knut Haadem, överläkare på kvinnokliniken i Helsingborg, som tillsammans med kolleger utvecklat det nya perinealskyddet.

– Även klipp kan ge skador som kraftigt försämrar mammans livskvalitet, vanligen i form av livmodersframfall och tyngdkänsla i underlivet, säger han.

När P4 Kristianstad i veckan berättade om de lovande resultaten med det nya hjälpmedlet, hörde flera kvinnor av sig till radiostationen och vittnade — de flesta anonymt — om framfall, blödningar, läckage av avföring och urin och psykiska besvär efter förlossningar som medfört bristningar.

Nu hoppas teamet i Helsingborg att uppfinningen ska nå en bredare marknad. Förhandlingar pågår med ett medicintekniskt företag.

Andelen förlossningar i Skåne som leder till allvarliga bristningar uppgår till uppemot tre procent. Målet på sikt är att få ned den siffran till under en procent.

– Vi tror att produkten har ytterligare utvecklingspotential och kan fungera ännu bättre än vad de första testerna visat, säger Knut Haadem.

Rättelse 2015-03-10 15:02
I en tidigare version av texten uppgavs att det har blivit vanligare med klipp för att vidga slidöppningen i samband med förlossningar. Det är inte riktigt. I själva verket har användningen av klipp minskat. Ett annat påstående i texten kräver ett förtydligande. Det är enbart svåra perinealbristningar (klass 3 och 4) som har ökat under de senaste decennierna. De mer lindriga (klass 1 och 2) har minskat.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.