Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/uppgift-om-gronlandskt-varmerekord-var-fel/

Vetenskap

Uppgift om grönländskt värmerekord var fel

Smältvatten på Grönland torsdag den 1 augusti. Foto: Caspar Haarløv/AP

Tidigare i augusti uppgavs att det satts ett nytt anmärkningsvärt värmerekord på Grönlands inlandsis, plus 4,7 grader. Nu backar den danska vädertjänsten. Efter kontroller visar det sig att temperaturangivelsen troligen var mer än sex grader för hög.

Medeltemperaturen i juli på 3.000 meters höjd mitt på Grönland brukar vara minus 12,2 grader. I år var den minus 9. Men i början av augusti rapporterades att det under en värmebölja registrerats betydligt högre temperaturer än så.

Den 1 augusti kom uppgiften att 2,7 plusgrader uppmätts på den danska vädertjänsten DMI:s väderstation vid Summit, på 3.202 meters höjd. Detta slogs redan den 2 augusti, då det skulle ha varit hela 4,7 grader på Summit.

Det visar sig nu att dessa mätningar inte håller, rapporterar Danmarks Radio, DR.

– Vi har tittat på flera observationer i området och uppskattar att temperaturen inte har varit över noll grader i området. Vår misstanke om att plus 4,7 grader var för varmt visade sig stämma, säger DMI-meteorologen Herdis Damberg till DR.

Det var visserligen ovanligt varmt på den grönländska inlandsisen i början av augusti, men det var inte rekord. Observationer vid andra väderstationer har visat att temperaturen snarare låg på minus 2 grader.

Felmätningen förklaras med ett felaktigt avstånd mellan termometern och isytan på grund av snö.

– Ett för kort avstånd till isen har gett dålig ventilation, och det är avgörande för vad en mätare visar, säger Herdis Damberg.

Minus 2 är fortfarande mycket i förhållande till det normala genomsnittsvärdet, som alltså är minus 12,2 i juli, den normalt sett varmaste månaden på mätstationen. Den relativa värmen berodde på att den luftmassa som hade gett en kort men intensiv värmebölja i Västeuropa hade rört sig åt nordväst.

Det ännu gällande rekordet på Summit är dock på plussidan: 2,2 grader, vilket sattes 2012 och 2017.

Sommaren som helhet har varit varm på Grönland, och ytan med avsmältning har varit klart större än genomsnittet mellan 1988 och 2017. Men den ackumulerade avsmältningsytan är trots allt långt mindre än under rekordåret 2012 och även en bit mindre än 2016.

Däremot var havsisens utbredning i Arktis rekordliten i slutet av juli. Det betyder inte att det kommer att bli bottenrekord i september, när avsmältningen upphör och isen i stället börjar frysa till igen.

Normalt sett avtar takten i avsmältningen ganska markant i augusti. Det hände inte riktigt 2012, då avsmältningen fortsatte snabbt även långt in i den sista sommarmånaden. Mycket riktigt uppmättes just det året den hittills minsta utbredningen av sommaris i Arktis.

I år tror forskarna att isens utbredning när den blir som minst i september hamnar bland de fem minsta.

Läs mer: 

FN varnar för smältande isar när värmen når Grönland 

Arktiska skogsbränder rasar: ”Saknar motstycke”

Rekordliten havsis i Arktis