Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

USA-studie: Lite vodka är inte fel när kreativiteten ska väckas

Några klunkar starksprit kan öka kreativiteten. En grupp män som drack sig lätt berusade löste fler verbalt krävande problem snabbare, jämfört med vad en grupp nyktra män mäktade med. Det visar en amerikansk vetenskaplig studie.

Det visade sig att plötslig och intuitiv associationsförmåga för att lösa problem kring knepiga ord uppstod oftare när man var berusad (männen var inte berusade i amerikansk juridisk mening, man låg strax under 0,08-procentsgränsen). De nyktra personerna tog sig an samma uppgift mer eftertänksamt, enligt Andrew Jarosz, doktorand i psykologi vid Illinoisuniversitetet i Chicago.

Ett måttfullt intag av alkohol synes underlätta fokuseringen i sökandet efter kopplingar mellan idéer som ligger långt från varandra, menar forskarna i sin rapport, publicerad i vetenskapliga tidskriften Consciousness and Cognition.

Forskarna lät 20 män, som dricker på ett ”socialt sätt”, se en animerad film medan de serverades en del tilltugg. Därefter drack de 20 varsin drink gjord på tranbärsvodka, varvid en alkoholkoncentration i blodet på i snitt 0,075 procent uppnåddes, alltså strax under det juridiskt fastlagda gränsvärdet på 0,08 procent.

En annan grupp på 20 män, ”socialt” drickande även de, såg samma film utan att vare sig få något att äta eller dricka.

Därefter fick alla deltagarna i uppdrag att lösa ett problem där deras kreativitet sattes på prov. Med vart och ett av 15 föremål kopplade till tre ord skulle personerna finna ett fjärde ord med vilket de tre orden skulle ge tre fraser, skriver vetenskapstidskriften Science News i ett referat av studien.

I snitt klarade de berusade att lösa nio av uppgifterna korrekt, medan de nyktra i snitt lyckades klara ut blott sex. De berusade behövde i snitt 11,5 sekunder för uppgifterna, medan de nyktra höll på i 15,2 sekunder.

Under ett identiskt försök innan ”vodkatestet” genomfördes visade båda grupperna upp fullt jämförbara resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.