Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Utmaning foga ihop de tre rapporterna

Nu samlas klimatpanelen IPCC i Köpenhamn för att godkänna sin stora rapport om klimatförändringarna, hur de påverkar naturen och oss och vad som krävs för att bromsa dem.

Den närmaste veckan kommer delegater från hela världen att sitta i Tivoli congress center i Köpenhamn och gå igenom, diskutera, komma överens om och till slut godkänna klimatpanelen IPCC:s rapport om klimatet.

Rapporten innehåller forskarnas samlade kunskap om hur vi har påverkat klimatet, hur det kommer att förändras, vad det innebär för oss själva och naturen, vilka åtgärder som krävs för att vända utvecklingen och vad de kommer att kosta. Det färdiga och godkända resultatet presenteras på en presskonferens klockan 10 nästa söndag.

– Det är ett referensdokument för klimatförhandlingar, och som politiker kan luta sig mot när de formulerar mål och tar beslut, säger Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola och en av de sakkunniga i den svenska delegationen.

Rapporten är en sammanställning eller syntes av de tre delrapporter som redan godkänts vid klimatpanelens möten i Stockholm, Yokohama och Berlin sedan september förra året, och ska visa hur de olika delarna hänger ihop.

Den innehåller ingenting mer än det som redan står i delrapporterna. Ändå kan det bli en utmaning att få ihop dem till en enhet.

– Det är ingen lätt uppgift att göra ett kondensat av flera tusen sidor rapporter. Bland naturvetare och samhällsvetare finns olika forskningsmetodik, och det är inte givet att de bara går att skriva ihop och få till en bra syntes, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Centrum för miljö- och klimatforskning på Lunds universitet, som också ingår i den svenska delegationen.

Det är svårt att förutse vad som kommer att hända under veckan. När den tredje delrapporten skulle godkännas i Berlin i april i år ville en grupp länder med Saudiarabien i spetsen få bort några diagram som visade hur stora utsläppen är i länder med olika inkomstnivåer. Efter många timmars diskussioner till tidigt på morgonen den sista förhandlingsdagen fick de till slut som de ville.

– Delegater från olika länder kan haka upp sig på vissa saker. Dels kan det vara något de känner sig obekväma med, dels handlar det om ett ärligt uppsåt att få texterna så bra som möjligt och se till att de verkligen är relevanta för beslutsfattare, säger Lars J Nilsson.

När nu forskarnas arbete med klimatrapporten är färdigt får politikerna ta vid. I veckan enades EU:s ledare om nya klimatmål för unionen med bland annat en minskning av utsläppen av växthusgaser med minst 40 procent till år 2030. I början av december håller FN ett klimatmöte i Lima i Peru, som är en förberedelse för en ny global överenskommelse om klimatet som världens länder ska enas om vid klimatmötet i Paris i slutet av 2015.

Fakta.Rapporten är klimatpanelen IPPC:s femte

Rapporten som ska godkännas i Köpenhamn är en sammanställning av tre delrapporter.

Delrapport 1: Den vetenskapliga grunden, godkändes i Stockholm i september 2013.

Delrapport 2: Effekter, anpassning och sår- barhet, godkändes i Yokohama i Japan i mars i år.

Delrapport 3: Åtgärder för att bromsa klimatförändringarna, godkändes i Berlin i Tyskland i april.

IPCC:s tidigare klimatrapporter kom år 1990, 1995, 2001 och 2007.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.