Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Utredning om fosterskadande läkemedel

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA vill utreda om användningen av läkemedelssubstansen valproat är tillräckligt begränsad. Detta sedan studier i Frankrike och Storbritannien visat att det finns tecken på att för många gravida kvinnor använder läkemedlet, skriver Läkemedelsvärlden.

Substansen valproat ingår i olika mediciner för behandling av epilepsi och bipolär sjukdom, som Absenor, Ergenyl och Orfiril. Men substansen ökar risken för fosterskador. Nu finns farhågor att de varningar som finns kring läkemedlet inte går fram.

Läkemedelsverket tittar också på hur läkemedlet används i Sverige, men några resultat finns ännu inte.

Trots riskerna med läkemedlet är det inte självklart att en gravid kvinna inte ska använda valproat, eftersom de kramper som obehandlad epilepsi kan ge upphov till kan vara farligare både för kvinnan och det blivande barnet än den ökade risken för missbildningar som läkemedlet kan resultera i.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.