Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Vaccinerade löper större risk för narkolepsi

På tisdagen presenterade Läkemedelsverket sin omfattande registerstudie om risken för narkolepsi bland barn och ungdomar efter vaccination med Pandemrix. Studien bekräftar en ökad risk bland barn och unga.

På tisdagen presenterade Läkemedelsverket den största undersökningen hittills om kopplingen mellan narkolepsi och svininfluensa-vaccinet Pandemrix. Störst risk att drabbas hade barn och ungdomar, där är risken var tre gånger så hög, jämfört med ovaccinerade. Risken att drabbas av narkolepsi av vaccinet Pandemrix.

Även bland personer 21-30 år finns en riskökning, om än lägre. Risken avtar med stigande alder. Däremot kan studien inte visa på riskökningar för ett flertal andra neurologiska och autoimmuna sjukdomar, som multipel skleros (MS), ansiktsförlamning, diabetes, epilepsi eller ledgångsreumatism.

– Vi kan se att över studieperioden har vi 126 fall av de vaccinerade som har fått narkolepsi. Bland ovaccinerade har vi 20 fall. Vi talar om en trefaldigt ökad risk, som är säkerställd, säger Ingemar Person, huvudansvarig för studien, vid presskonferensen där studien presenteras.

– Det är ett klart statistiskt säkerställt samband, säger Ingemar Person, som är professor vid Läkemedelsverket, om den trefaldigt ökade risken.

Den aktuella studien visar dock på en något lägre riskökning än tidigare studier, som visat på en fyrfaldig riskökning. Bland personer 21-30 år var riskökningen fördubblad. För personer över 40 fanns nästan ingen riskökning alls.

– Det är mycket svårt att dra en slutsats om orsaksamband. Vi kan inte utesluta ett samband, men i så fall är påverkan mycket liten, säger Ingemar Persson om de sjukdomar utöver narkolepsi som studien har tittat på.

Trots den nya studiens storlek har inte hela befolkningen kunnat ingå. Av landets 21 regioner eller landsting, är det bara sju som har registrerat de vaccinerade på så sätt att personerna kunde följas upp efteråt.

Studien anses ändå ge svar på hur stor risken för narkolepsi var och om det fanns risk att drabbas av någon annan sjukdom. I studien, genomförd mellan den 1 oktober 2009 och den sista december 2011, har 3,3 miljoner vaccinerade svenskar jämförts med 2,5 miljoner som valde att inte vaccinera sig. Trots riskökningen försvarar professor Ingemar Persson massvaccineringen.

– När vi stod i den situationen fanns ett ansvar att ta ett beslut att skydda befolkningen. Narkolepsi-problemet kom som en total överraskning och eftersom det är en så ovanlig sjukdom var det heller inget vi hade kunnat ta reda på innan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.