Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Vanligt att föräldrar ljuger

De flesta föräldrar ljuger för sina barn, visar en ny studie. Syftet är att få barnen att ändra beteende.

Brukar du hota eller hitta på saker för att få ditt barn att göra som du vill? Du är långt ifrån ensam.

En studie som publiceras i International Journal of Psychology har undersökt fenomenet bland ungefär 200 familjer i USA och Kina. Den visar att majoriteten av föräldrarna använder sig av sådana ”behjälpliga lögner”, skriver BBC News.

Läs mer: Insidans föräldraexperter

Vanligast är det att ta till lögner för att få barnet att ändra sitt beteende och förstärka positiva sociala egenskaper. Men strategierna för att uppnå målet skilde sig åt, upptäckte forskarna.

En strategi var att uppmuntra färdigheter som man ville att barnet skulle bli bra på, även om det inte var sant, till exempel genom att säga ”Åh, vad duktig du är på att spela piano”. Det användes även för mat och nyttigheter, som att barnet skulle växa för varje tugga av broccolin det åt.

En annan metod bland föräldrar var att ta till hot, som att säga att de skulle ringa polisen om barnet som hade fått ett utbrott inne i en affär inte skärpte sig, eller att ”tanten där borta kommer bli jättearg om du inte slutar”. De mer uppseendeväckande hoten handlade om att barnet skulle bli kidnappat eller lämnat ensam.

Någon skillnad mellan mammor och pappor när det gällde ljugandet fanns inte. Men det förkom oftare bland kinesiska föräldrar än bland amerikanska, visade studien.

Forskarna drar slutsatsen att ett sådant här systematiskt bedrägligt beteende från föräldrarna på sikt kan påverka moralen i familjen. och få negativa effekter på barnet när det växer upp.

”Föräldrar måste ställa sig frågan om när, om någonsin, det kan rättfärdigas att ljuga för sitt barn”, skriver de.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.