Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 10:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vanligt-insektsmedel-skadar-bin-och-humlor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Vanligt insektsmedel skadar bin och humlor

Insektsmedel får bin att föröka sig sämre.
Insektsmedel får bin att föröka sig sämre. Other: Jeremy T Kerr

Insektsmedel med så kallade neonikotinoider gör att bin förökar sig sämre och har svårare att överleva vintern, enligt de två största studierna hittills.

Vid rapsfält där frön behandlats med bekämpningsmedel med så kallade neonikotinoider överlever färre bin vintern.

– I Ungern hade bisamhällenas storlek sjunkit med 24 procent våren efter jämfört med samhällen vid obehandlade fält, säger Richard Pywell, professor vid brittiska Centre for ecology and hydrology.

Han är ledare för den första stora studien av medlens långsiktiga effekter på bin i Storbritannien, Tyskland och Ungern. Den publicerades på torsdagen i tidskriften Science.

Flera forskare har visat att neonikotinoider kan påverka vilda bin och humlor, och för två år sedan publicerade Maj Rundlöf från Lunds universitet den första studien av effekterna på insekterna under normala odlingsförhållanden.

– Vi kan bekräfta Maj Rundlöfs resultat för vilda bin. Dessutom ser vi effekter hos honungsbin, och kan för första gången visa att insekterna påverkas även under vintern, säger Richard Pywell.

Han och hans medarbetare fann stora skillnader i hälsa och överlevnad för bin vid behandlade respektive obehandlade rapsfält i Storbritannien och Ungern, men inte i Tyskland. De tyska bina var mindre drabbade av sjukdomar som parasitsvampar, och det pollen de samlade in kom i högre grad från andra växter än från raps.

– I Storbritannien och Ungern var bina både mer beroende av raps som föda, och mer utsatta för sjukdom. Vi tror att det tillsammans ökar binas känslighet för neonikotinoider, säger Richard Pywell.

Tidigare studier av neonikotinoidernas effekter på pollinerande insekter har fått kritik för att inte spegla realistiska förhållanden. Allt i studien, från upplägg till redovisning av resultat, har därför granskats och godkänts av en oberoende kommitté. Två stora tillverkare har också finansierat studien, utan att lägga sig i forskarnas arbete.

I samma nummer av Science publiceras även en studie av bin vid majsfält i Kanada där all odlad majs är behandlad med neonikotinoider. Forskarna fann att realistiska doser av medlen förkortade arbetsbinas livslängd och även ändrade deras beteende. De blev sämre på att rensa bort döda och sjuka bin från samhället, och tog längre tid på sig för att samla in pollen.

– Deras ämnesomsättning kan ha påverkats, så att de flyger långsammare. Eller också har de svårare att komma ihåg var maten finns och att hitta tillbaka till kupan. Tidigare studier har visat att neonikotinoider kan påverka bins inlärning och minne, säger studiens ledare Amro Zayed vid York University i Toronto.

Om samhällets bidrottning dog hade de också svårare att föda upp en ny.

– Ett bisamhälle som inte lyckas få fram en ny drottning inom tre dagar är dödsdömt, säger Amro Zayed.

Fakta.Neonikotinoider

Neonikotinoider är en klass medel för insektsbekämpning som kemiskt liknar nikotin.

Medlen började utvecklas på 1980- och 1990-talen.

Frön till bland annat raps och sockerbetor behandlas med medlet innan de läggs i jorden för skydda växten mot skadeinsekter.

Flera studier har visat på negativa effekter för pollinerare som humlor och bin.

I december 2013 införde EU ett tillfälligt stopp för användning av vissa neonikotinoider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.