Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Var fjärde amerikan vet inte att jorden snurrar kring solen

Jorden - universums mittpunkt?
Jorden - universums mittpunkt? Foto: Nasa/AP

Jorden snurrar kring solen, eller? En av fyra amerikaner kunde inte svaret på den frågan visar en undersökning av den statliga organisationen National Science Foundation. Men bland  EU-medborgare var det ännu färre som svarade rätt.

I studien som genomförs vartannat år har ungefär 2.200 invånare i USA fått svara på frågor som rör fysik och biologi. Syftet är att ta reda på amerikanernas kunskap och intresse för vetenskap.

Ämnet är viktigt för majoriteten amerikaner liksom vetgirigheten: Nio av tio uppgav att de är intresserade av att lära sig mer om framförallt medicinska upptäckter.

Men frågorna avslöjade också att det finns en kunskapslucka hos många. Bara 74 procent svarade exempelvis rätt på frågan om jorden snurrar kring solen. De behöver dock inte skämmas. Inom EU var motsvarande siffra blott 66 procent, enligt jämförelsen som studien också har gjort med vissa andra länder i världen.

Knappt 63 procent amerikaner visste att mannens gener (x och y kromosomerna) bestämmer vilket kön barnet får, i Ryssland svarade bara 22 procent rätt på den frågan.

Vad gäller vidskeplighet och pseudovetenskap ser ett ökande antal astrologi som en slags vetenskap, 2010 svarade två tredjedelar att det var nonsen, nu var det bara hälften. Internationella jämförelser visar att endast en av tio kineser tror på horoskop.

Fyra av tio amerikaner ansåg att universum har skapats av en explosion, Big bang. Och mindre än hälften visste att människan har utvecklats från primitivare djurarter.

Klimathotet har låg prioritet bland USA:s befolkning. Här svarade tre av tio att det är en fråga för regeringen. Dessutom är man  mer positiv till kärnkraft än invånare i andra länder.

Resultaten av undersökningen kommer att presenteras för president Barack Obama och kongressen. Där kan politikerna också läsa att en tredjedel anser att den amerikanska regeringen borde lägga mera pengar på vetenskaplig forskning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.