Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Var tionde fästing bär på ny smitta

Foto: Scanpix

Förra året fick rekordmånga tbe efter fästingbett. Risken är stor för att lika många drabbas i år som under rekordåren 2011 och 2012.

Samtidigt har nu en svensk forskargrupp slagit fast att var tionde fästing bär på en bakterie som kan orsaka allvarliga infektioner.

Fästingsäsongen är snart över oss men det är inte bara borrelia och tbe som sprids via fästingar. En hittills mindre känd fästingsmitta visar sig kunna leda till infektioner orsakade av den fästingöverförda bakterien rickettsia helvetica.

Misstankarna har funnits tidigare men en forskargrupp i Uppsala slår nu fast i en ny avhandling att var tionde fästing i Sverige är bärare av den här bakterien och att den kan ligga bakom allvarliga infektionstillstånd. Rickettsiainfektion kan leda till hjärnhinneinflammation, hög feber, huvudvärk, muskelvärk och hjärtmuskelinflammation.

I Sverige är rickettsia helvetica enligt Uppsalaforskarna den enda fästingöverförda rickettsiabakterien som har hittats allmänt i naturen. Där det finns fästingar i Sverige finns också smittan i var tionde fästing, konstaterar forskarna.

Det innebär att den kan finnas från sydligaste Sverige upp till Dalälven och längs ostkusten upp mot Umeå.

– Om man har symtom efter fästingbett, och det vid prov visar sig att man inte har borrelia fast man misstänkte det, så bör man testa sig för rickettsia helvetica. Det måste man oftare än i dag ta i beaktande vid sjukdomsutredningar efter fästingbett.

Det säger Karin Elfving, molekylärbiolog och forskare vid Uppsala universitet, som i förra veckan disputerade på en doktorsavhandling om rickettsiainfektionen.

– Mörkertalet kan dessutom vara stort eftersom det inte har funnits någon diagnostik. Vi vet inte i dag hur många som insjuknar efter bett av rickettsia helvetica-smittade fästingar. Men sedan ett år tillbaka finns nu diagnostik i Uppsala på Akademiska sjukhuset. Så nu kan man testa sig för att se om man har fått detta, säger Karin Elfving.

Samtidigt fortsätter antalet tbe-fall att öka i Sverige enligt Smittskyddsinstitutet, SMI. Trots att allt fler vaccinerar sig. Fästingar med tbe finns mest i fuktiga områden med gräs och buskar i Stockholms län, Uppsala län, Södermanlands län, runt Vänern och Vättern och på västkusten.

Under 2012 anmäldes enligt SMI totalt 288 fall av tbe, fyra fler än tidigare rekordåret 2011. Tbe kan ge hjärnhinneinflammation med hög feber och svår huvudvärk.

– Det är förmodligen ungefär lika stor risk för tbe i år som förra och förrförra året; en ganska hög risk i de utsatta områdena, säger Thomas Jaenson, professor i biologi, särskilt medicinsk entomologi, vid Uppsala universitet.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, säger att tbe-kurvan är ganska jämnt, stadigt och sakta uppåtstigande sedan ganska många år:

– Risken är väldigt stor att det blir ungefär likadant som det var förra året, säger han.

Borrelia kan man till skillnad från tbe inte vaccinera sig mot men sjukdomen - som kan ge hjärnhinneinflammation, utstrålande smärtor och förlamning, främst i ansiktet - går att behandla med antibiotika.

Smittskyddsinstitutets råd om fästingar:


Om du blir fästingbiten
Följ dessa råd om du har hittat en fästing någonstans på kroppen:
Fästingen bör tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare.
Fatta tag om fästingen så nära huden du kan och dra rakt ut. Du ska inte vrida eftersom detta kan göra att mundelar bryts loss och fastnar i huden. Du ska inte heller smörja på fett eller nagellack eftersom det kan få fästingen att ”kräkas”.
Tvätta såret med desinfektionsmedel och tvätta händerna med tvål och vatten.
Om du inte fick bort hela fästingen – vänta några dagar. I regel uppstår en liten inflammation och då är det ofta enkelt att med pincett eller nål få bort de kvarvarande delarna.
Sök vård om du till exempel får feber eller huvudvärk eller känner dig sjuk på något annat sätt.
För att förebygga tbe finns det vaccin men inte medicin för behandling.
För borrelia finns inte vaccin men antibiotika.
Källa: Smittskyddsinstitutet.

Tbe-fall i Sverige

Så många tbe-fall har rapporterats i Sverige de senaste tio åren (ungefär 98 procent har också fått tbe i Sverige):
2003: 101,
2004: 174,
2005: 126,
2006: 161,
2007: 181,
2008: 224,
2009: 210,
2010: 174,
2011: 284,
2012: 288.

Tbe är en anmälningspliktig sjukdom och alla inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Smittskyddsinstitutet (SMI).
2011 anmäldes alltså 284 fall, det största antalet under ett enskilt år sedan sjukdomen för första gången observerades i Sverige på 1950-talet. Och 2012 blev ett nytt rekordår med 288 fall.
Majoriteten, nästan hälften, av fallen 2012 anmäldes som vanligt från Stockholms län men många sjuka personer rapporterades även från Uppsala län och Södermanlands län. Främst i de östra delarna utmed Mälaren och Östersjön. Smittan finns i stora delar av södra Sverige och människor tbe-smittades från Skåne i söder till nordligaste Uppland och södra Dalarna i norr. Ett fåtal fall smittades utanför Sverige, på Åland och i finska skärgården.
Borrelia finns det inte statistik om, eftersom den till skillnad från tbe inte är anmälningspliktig.
Källa: Smittskyddsinstitutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.