Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Våra kostvanor har blivit mer GI

Enligt en ny rapport av Jordbruksverket äter vi mer kyckling och har anpassat våra matvanor till kolhydratfattiga dieter.
Enligt en ny rapport av Jordbruksverket äter vi mer kyckling och har anpassat våra matvanor till kolhydratfattiga dieter. Foto: Jessica Gow/TT

Vi äter mer kött och grönsaker och mindre av mjöl och mjölk. En ny rapport från Jordbruksverket visar att svenskarna har anammat kolhydratfattiga dieter.

Jordbruksverkets rapport går tillbaka till 1960 och visar att stora förändringar hände i och med att vi gick med i EU i mitten av 90-talet.

– Till exempel har köttkonsumtionen ökat stort från 90-talet, och den fortsätter att öka, säger Helena Lööv, utredare vid Jordbruksverket.

Orsakerna till att köttkonsumtionen har ökat så mycket, trots kunskapen om dens negativa effekt på klimatet, beror främst på att vi har fått en större disponibel inkomst och att kött har blivit billigare. Mellan 1960 och 2013 ökade köttkonsumptionen i Sverige med drygt 70 procent. I jämförelse med andra länder äter vi ungefär lika mycket kött som danskarna, mer än finnarna, grekerna, norrmännen och britterna, men mindre än argentinarna och amerikanerna.

Den största ökningen av kött i Sverige står kyckling för. Bara sedan 1987 har antalet kilo kyckling per person ökat från 5 till närmare 20 kilo. Och Helena Lööv tror att kycklingen kommer att stå för den största ökningen inom köttkonsumtion även de närmaste åren.

Men även om rapporten fokuserar på de mer långsiktiga förändringarna så kan man också se att svenskar har ändrat sina matvanor de senaste åren.

– Vi fortsätter generellt öka vår konsumtion av kött, grönsaker, frukt, ost och ägg. Samtidigt minskar konsumtionen av pasta och mjölk, säger hon.

Betyder det att vi har blivit mer GI-anpassade?

– Ja, det ligger nära till hands att dra slutsatser att sådana dieter kan ha haft ett genomslag i statistiken, säger Helena Lööv.

Vad statistiken visar som pekar att vi har ändrat våra matvanor utifrån hälotrender med kolhydratfattiga dieter, som GI-metoden, är att även konsumtionen av bröd och ris har minskat. Däremot äter vi mer frukt och grönsaker och framför allt matfett.

Matvanor nu och då

Köttkonsumption

1960: ca 50 kilo  2013: ca 90 kilo

Ost   

1960: ca 8 kilo  2013: ca 20 kilo
Frukt

1960: ca 60 kilo  2013: ca 100 kilo
Grönsaker

1960: ca 30 kilo  2013: ca 80 kilo
Mjölk

1960: ca 170 kilo  2013: ca 90 kilo
Mjöl   

1960: ca 90 kilo  2013: ca 60 kilo

Även regionerna skiljer sig åt. I storstäderna och förortskommuner konsumeras mindre kött men mer grönsaker och alkoholhaltiga drycker än i övriga delar av landet, som andel av livsmedelsutgifterna.

Idag lägger genomsnittssvensken ungefär tolv procent av hushållets utgifter på livsmedel och alkoholfria drycker. 1980 var motsvarande andel 18 procent.
En oroande trend är att medelvikten, både hos män och hos kvinnor, har ökat de senaste åren. Enligt den nationella folkhälsoenkäten har andelen vuxna med fetma (16–84 år) ökat från 11 procent till 14 procent mellan 2004 och 2013.

Källa: Jordbruksverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.