Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

”Våra liv ger mening till hela universum”

Max Tegmark tycker att vi har ansvar för universums framtid. Just nu finns inget som tyder på något annat intelligent liv här.
Max Tegmark tycker att vi har ansvar för universums framtid. Just nu finns inget som tyder på något annat intelligent liv här. Foto: Nicklas Thegerström Frilans / Dagens Nyheter

Vi människor står vid ett kosmiskt vägskäl. De val vi gör nu kommer att avgöra hela ­universums framtid, enligt svensken Max Tegmark, en av världens främsta kosmologer.

– Det är svårt att tänka i de här stora perspektiven utan att bli ganska förbannad över hur vi sköter vår planet. Det finns fler personer som känner till Justin Bieber än Vasilij Archipov, fast bara en av de två på egen hand stoppade en sovjetisk kärnvapenattack mot USA under Kubakrisen. Och det var inte Justin Bieber, säger Max Tegmark.

Han är professor i fysik vid MIT i  USA och en av världens mest citerade forskare. Hela sitt liv har han ägnat sig åt de riktigt stora perspektiven, som vad som hände under den stora ursmällen Big bang, vad som finns bortom universum, och om allting som existerar egentligen är matematik.

I alla fall i vårt universum. I en parallell värld dog han redan 1985, påkörd av en lastbil, på väg till Blackebergs gymnasium i Bromma i Stockholm.

Men i den här världen klarade han sig, trots att han cyklade ut i  gatan mitt framför lastbilen utan att se sig för.

Om det ögonblicket 1985, om parallella universum, och om fysiken som det största äventyret handlar hans bok ”Vårt matematiska universum: Mitt sökande efter den yttersta verkligheten” som kommer ut på svenska nästa vecka.

– Gång på gång har vi upptäckt att allting vi trodde fanns bara är en liten del av något mycket större. Vårt landskap var en del av en stor planet som var en liten del av ett solsystem, som var ett av hundratals miljarder i galaxen Vintergatan som i sin tur bara är en av många i en galaxhop som är en av många i vårt storslagna universum, som förmodligen bara är ett av många universum på nivå 1, på nivå 2, som är en del av nivå 3, som är en del av nivå 4, som en serie ryska dockor.

Vårt universum är den del av rymden vi kan se eftersom ljuset där­ifrån har hunnit nå oss under de 14 miljarder år som gått sedan den stora ursmällen. Men i en oändlig rymd finns det plats för oändligt många lika stora universum till (se grafik), där alla möjliga andra varianter av våra liv utspelar sig. Någonstans blev Max Tegmark påkörd, någon annanstans bestämmer sig en kopia av dig just för att bläddra vidare till sportsidorna medan du fortsätter att läsa den här artikeln.

I andra nivån finns det andra oändliga rymder där fysiken ser annorlunda ut.

Den tredje nivån av parallella universum beror på att kvantmekaniken säger att en elementarpartikel kan vara på flera ställen samtidigt. Och det kan vi män­niskor också, eftersom vi består av elementarpartiklar, enligt den tolkning av kvantmekaniken som Max Tegmark föredrar. När flera saker kan inträffa delar verkligheten upp sig. Du fortsätter att läsa artikeln samtidigt som du bläddrar vidare i tidningen. Men personen som är du som läser vetenskapssidan och personen som är du som i stället kollar kvällens tv-program är helt ovetande om varandras existens.

Den fjärde och sista nivån av parallella universum är världar som är uppbyggda av helt andra matematiska strukturer än vår (se grafik).

Teorierna är kontroversiella. Men numera går det ändå att prata om parallella universum på vanliga fysikkonferenser.

–  Kritikerna har ändrat tongång, från att säga: det här är rent nonsens och jag hatar det, till att säga: jag hatar det. Så det är stor skillnad, säger Max Tegmark.

Även om alla möjliga varianter av våra liv spelas upp i olika universum är det helt avgörande vilka val vi som lever nu gör i den här världen, menar han. Vi har inte sett några radiosignaler från främmande civilisationer, så vi kan mycket väl vara det enda intelligenta livet här. Om livet ska klara sig i vårt universum är det upp till oss.

– Detta är första århundradet när vi har teknologi att sprida liv ut i  rymden, men också det första århundradet när vi har teknologi nog för att ta död på oss själva. Vi står vid ett kosmiskt vägskäl. Och jag tror inte att vi kan stå och vela här särskilt länge, säger han.

Max Tegmark menar att vi har ett stort ansvar för universum.

–  Andromedagalaxen med sina vackra spiralarmar är bara vacker för att vi ser skönheten. Så om vi tar död på oss själva här på jorden är den inte vacker längre. Så det är inte universum som ger mening till våra liv. Det är våra liv som ger mening till universum.

Därför är våra liv här inte oväsentliga.

– Om hela vårt universum skulle ha blivit levande en gång i en avlägsen framtid, då har vi ingen möjlighet att föreställa oss vad det här avancerade livet kommer att känna och tänka och tycka om oss. Men de kommer inte att tycka att vi var oväsentliga. För allting började här. Det vi beslöt under våra liv nu avgjorde antagligen att det blev så, i stället för att det blev slutstation: avstigning för samtliga resenärer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.