Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Varannan 80-åring har tio läkemedel

Varannan svensk över 80 år får minst tio olika mediciner utskrivna under ett år. Var tredje behandlas med läkemedel som är direkt olämpliga. ”Det är inte klokt”, säger Lars Nilsson, professor emeritus i farmaci.

Han säger att siffrorna avslöjar att vården och omsorgen av våra äldre inte är bra.

– Det gör att det finns goda skäl att tro att det kan vara stora brister i äldrevården i dessa kommuner, säger Lars Nilsson.

Nyligen meddelade Socialstyrelsen att den tänker skärpa reglerna för läkemedelsföreskrifterna för äldre. Nästa år införs krav på läkemedelsgenomgångar för äldre inom hela sjukvården, rapporterar SR Ekot.

 

TT har tagit del av siffror från "Koll på läkemedel", som stöds av pensionärsorganisationerna PRO och SPF i samarbete med Apoteket Farmaci som är en del av Apoteket AB. Dessa avslöjar att nästan varannan person över 80 år behandlas med minst tio läkemedel. Dessutom får många äldre mediciner som är olämpliga, enligt en lista från Socialstyrelsen.

– Många drabbas av yrsel. Ofta slutar det med att de ramlar omkull och bryter lårbenet och blir sängliggande. Många av dem kommer aldrig på benen igen, säger Lars Nilsson.

Äldreomsorgsminister Maria Larsson (KD) ser skillnaderna mellan kommunerna som oacceptabla. Samtidigt pekar hon på att regeringen satsat särskilda pengar till kommunerna för att genomföra så kallade läkemedelsgenomgångar för äldre.

– Det vet jag att väldigt många kommuner jobbat med, säger hon.

Värst av alla är Öckerö kommun utanför Göteborg. Där har nästan 60 procent av alla över 80 år minst tio läkemedel. Dessutom har de högst andel i landet, drygt hälften, som får olämpliga läkemedel.

Anna Magnusson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Öckerö, säger att kommunen är väl medveten om problemet.

– Men det är läkare inom primärvården som förskriver och det kan inte vi ha koll på. I våras genomförde vi vår första läkemedelsgenomgång.

Dessutom, berättar hon, har Västkusten en tradition av att förskriva mycket lugnande mediciner.

– Det kallas för valiumbältet och det tar tid att arbeta bort.

Lars Nilsson är kritisk. Att slentrianmässigt skriva ut läkemedel till de gamla är ingen god omsorg.

– Vi har goda skäl att tro att det på många håll ges sömnmedel till de gamla på kvällen när ett glas mjölk och en smörgås skulle göra bättre verkan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.