Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Varför påverkar vår mat klimatet?

Varför är våra matvanor viktiga för klimatet?

Produktionen av livsmedel står för nästan en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgaser. Genom att tänka efter och äta mat som har lågt utsläpp när den produceras kan vi ganska lätt minska klimatpåverkan.

Foto:

Hur stora är utsläppen från den mat vi äter i Sverige?

Livsmedel står för utsläpp motsvarande cirka 2 ton koldioxid i Sverige. Det är en femtedel av de 10 ton som konsumtionen står för per person här.

Foto:

Hur mycket kött äter vi i Sverige?

Vi förbrukar drygt 85 kilo kött per person och år i Sverige, i den vikten ingår ben. När det gäller rent kött äter vi drygt 50 kilo och till det kommer drygt 20 kilo charkuterier som korv och bacon per person. Sedan 90-talet har vår köttkonsumtion ökat med 40 procent. För första gången på många år minskade den något förra året, 2014.

Foto:

Varifrån kommer utsläppen som har med mat att göra?

Den allra största delen, 80-85 procent, kommer från primärproduktionen, det vill säga odlingen eller uppfödningen. När jorden brukas frigörs lustgas, en väldigt kraftig växthusgas, och idisslande djur som kor och får rapar och fiser metangas, en annan kraftig växthusgas. Även ris ger upphov till utsläpp av metangas, det beror på att ris odlas i syrefattigt vatten och där bildas metangas när växtdelar bryts ned.

Drivmedel till jordbruksmaskiner släpper ut avgaser. När ny jordbruksmark skapas genom att hugga ner regnskog och annan skog frigörs stora mängder koldioxid.

Transporter och förpackningar av livsmedel står för en mindre del.

Foto: Alamy

Varför har kött så stora utsläpp?

De höga utsläppen beror på att mycket av den energi som finns i fodret förloras i djurens metabolism. Till exempel går det åt cirka sju kilo foder för att producera ett kilo ätbart griskött. Utsläppen från produktionen av fodret koncentreras alltså i ett kilo kött. De olika djurslagen är olika effektiva på att omvandla foder till kött och utsläppen skiljer sig mycket mellan olika köttslag. Nötkött är klimatvärstingen med sina 26 kilo koldioxidekvivalenter per kilo rent kött, därefter kommer lamm med 21 kilo, gris med 6 kilo och fågel med 3 kilo. Mejerivaror har också höga utsläpp eftersom de kommer från idisslande djur.

Foto: Alamy

Måste alla bli vegetarianer eller veganer för klimatets skull?

Mat från växtriket har generellt de allra lägsta utsläppen men genom att äta mindre kött och välja ett kött med lägre klimatpåverkan går det att minska utsläppen från mat kraftigt. Även mejerivaror har klimatpåverkan så en diet på vegetarisk mat men med exempelvis mycket ost kan också orsaka höga utsläpp.

Foto: Alamy

Varför är det viktigt att minska matsvinnet?

Eftersom vår mat står för en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser är det ett enormt slöseri av resurser att omkring en tredjedel, 30-40 procent, av livsmedlen slängs.

Mycket är ätbar mat som kasseras, det kan bero på att morötter inte har rätt utseende eller att mat närmar sig bäst före datum. Förutom att spara på klimatet och miljön är det ett slöseri med pengar. Enligt Livsmedelsverket slänger en familj i Sverige mat för i genomsnitt 6.000 kronor per år.

Foto: Heiko Junge/TT

Måste jag ha med klimattabeller till affären eller finns det några enkla knep för att äta klimatsmart?

Ja, egentligen är det inte så krångligt. Släng inte mat, lukta och smaka om utgångsdatum närmar sig, ät mycket grönt, ät varierat, ät grönsaker och frukt som har säsong, minska på nötkött.

Byter du ut nötköttet i en hamburgare mot fisk eller kyckling så minskar utsläppen med 2 kilo.

Stockholms stad har gett ut en kokbok med klimatsmart mat som kan vara bra inspiration.
Den hittar du här.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Vilket land äter mest kött?

USA är det land där man förbrukar mest kött, cirka 124 kilo, per person. I Indien äts 4 kilo och i Kina 58 kilo. I den beräknade vikten ingår ben.

Genomsnittet för köttförbrukning i världen ligger på 42 kilo, ungefär hälften av EU:s genomsnitt som är 86.

Tittar man på världsdelar förbrukas minst kött i Afrika, 18 kilo. Sedan kommer Asien med 31, Europa och Sydamerika med 77 kilo, Australien med 113 och Nordamerika med 118 kilo, enligt statistik från Jordbruksverket.

Foto: Mark Lennihan/AP

Bakgrund. Klimat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.