Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Världens befolkning fortsätter öka

Världens befolkning kommer att fortsätta öka under resten av seklet. År 2100 kommer det att finnas runt 11 miljarder människor, visar nya beräkningar. Det är två miljarder fler än man har trott tidigare, visar en ny studie. ”Om det ska bli färre än 9,6 miljarder måste något värre än digerdöden hända”, säger professor Hans Rosling.

Den nya studien är gjord av forskare vid University of Washington och FN och den har gjorts på ett helt nytt sätt.

– Konsensus under de senaste 20 åren har varit att världsbefolkningen, som för närvarande ligger på runt 7 miljarder, skulle öka till 9 miljarder och sedan plana ut eller förmodligen minska. Vi upptäckte i vår studie att det finns en 70-procentig sannolikhet att världsbefolkningen inte kommer att stabilisera sig under det här seklet, säger Adrian Raftery, professor vid University of Washington, till vetenskapstidskriften Science.

Hans Rosling är professor i internationell hälsa och har bland annat varit rådgivare åt Sida och Världshälsoorganisationen, WHO. Han påpekar att han twittrade om den nu i Science aktuella studien för två månader sedan.

– Den stora nyheten här är sannolikhetsberäkning, vilket har gjorts för första gången. Den undre gränsen säger 9,6 miljarder, den övre säger 12,3. Till 95 procents säkerhet hamnar vi någonstans där.

Hans Rosling säger att den snabba befolkningstillväxten kommer att ta slut under andra halvan av århundradet, men den långsamma tillväxten kan fortsätta. Han ser två osäkerhetsfaktorer som påverkar ökningstakten: hur fort kommer extrem fattigdom att försvinna från Afrika? Och hur fort får alla Afrikas kvinnor tillgång till preventivmedel?

– Det viktigaste budskapet i studien är att det inte kommer att bli färre än 9,6 miljarder. Om det ska bli det måste något värre än digerdöden hända. Hiroshima räcker inte, det måste till mycket mer atombomber. Det går inte att vända den undre kanten.

Vilka är de mest påtagliga effekterna av den befolkningsökning som beskrivs?

– Men det blir ju som det blir. Det där är som att fråga hur världen blir om solen går upp i morgon. Folk är fria och bestämmer själva. Det finns en idé om att befolkningsökningen är problemet, men det är en konstant, den går inte att göra något åt. Klimatförändringen beror inte på befolkningsökning, det beror på hur de rikaste konsumerar.

Men finns det något som påverkas av att vi blir fler?

– Vad kommer effekten att vara av att du kommer att bli äldre? Du som är så ung nu. Det går inte att göra så mycket åt, du kommer ju att bli äldre. Om du inte dör. Vad blir effekten av kärnvapenkrig? Man måste tänka om och då måste man tänka på att de som nu är rikast måste använda sina resurser på ett sätt så de kan användas av tio miljarder människor. Handtvättar du jeans och lakan?

Nej.

– Känner du någon som gör det?

Nej.

– Nä. Då ska alla på jorden ha en tvättmaskin. Två miljarder människor har tvättmaskin, åtta miljarder till ska ha det. Det blir en enorm förändring. Man kan inte tro att fem miljarder ska sitta och spela flöjt under ett mangoträd.

Men om jag frågar så här då: Vad behöver göras för att klara effekterna av att befolkningen ökar?

– Den rikaste miljarden måste så fort som möjligt använda resurser så de kan delas av resten. Befolkningen i Afrika använder så lite resurser. Det går inte att lösa miljö- och resursproblemet med att minska antalet människor. Du kan inte kliva ut i de Eboladrabbade byarna och säga ”jag tycker inte ni ska ha elektricitet”. Ska man minska befolkningstillväxten vore det i så fall rimligast att göra det i det rikaste landet som får flest barn per kvinna. Det är Sverige.

Befolkningsökningen

• Den största befolkningstillväxten väntas enligt den nya studien som refereras av Science i Afrika, där invånarna kommer att öka från en miljard till fyra. Enligt Hans Rosling är det fortfarande bara hälften av kvinnorna i Afrika som vill ha preventivmedel, som får det. Samtidigt minskar barnadödligheten.

– De flesta kvinnor i Afrika vill ha färre barn. Kanske inte två, men tre eller fyra. Addis Abeba är bäst på att tillhandahålla preventivmedel i regionen och där föds det 1,6 barn per kvinna, färre än i Sverige. I Sydafrika är snittet två barn per kvinna, säger Hans Rosling.

• Asien, nu 4,4 miljarder, förväntas nå en befolkningstopp med 5 miljarder människor runt 2050 och därefter minska. Övriga regioner i världen väntas se färre förändringar. Befolkningarna i Nordamerika, Europa och Latinamerika beräknas stanna under en miljard invånare var.

Källa: Science

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.