Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/varmen-far-isarna-pa-varldens-tak-att-smalta/

Vetenskap

Värmen får isarna på Världens tak att smälta

Glaciär i Solukhumbu-distriktet 14 mil nordost om Kathmandu. Foto: Prakash Mathema/AFP

Även om klimatmålet uppnås kommer en tredjedel av Himalayas glaciärer att smälta bort. Resultatet blir en humanitär katastrof – 240 miljoner människor är direkt beroende av glaciärerna för sin vattenförsörjning. På fälten nedanför lever ytterligare 1,65 miljarder som också kommer att påverkas.

Rätta artikel

Himalaya – även kallat Världens tak – är jordens största bergskedja. Smältvatten från de glaciärer som täcker de högst belägna delarna rinner nerför bergen till de närliggande dalarna och slättområdena, där det förser de människor som lever där med vatten.

Men vad händer om dessa glaciärer – till följd av klimatuppvärmningen – försvinner, helt eller delvis?

Guide: Så blir du mer klimatsmart

Denna fråga har engagerat 350 forskare och policyexperter från 22 länder och 185 organisationer under de senaste fem åren. Rapporten, som nu är klar, har genomförts på samma sätt som klimatpanelen IPCC. Den är också den första i sitt slag för denna region.

– Det här området kan liknas vid Asiens vattentorn. Det är det tredje största glaciärområdet efter Nord- och Sydpolen, säger Mari Albihn, miljö- och klimatrådgivare för Asien på Sida som varit med och finansierat rapporten.

Forskarna, som har koordinerats av Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD), har studerat konsekvenserna för människorna i det så kallade Hindukush Himalaya, det vill säga den del av bergskedjan där Himalaya-massivet, K2 och andra av världens högsta berg ingår.

I detta område räknar forskarna med att 240 miljoner människor är direkt beroende av glaciärernas avrinning för sin vattenförsörjning, medan ytterligare 1,65 miljarder människor är beroende av samma vatten ”nedströms” – i dalgångarna och på slätterna i länder som Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Kina, Indien, Myanmar, Nepal och Pakistan.

Rapporten visar att även om vi når det mest ambitiösa klimatmålet och lyckas bromsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, så kommer en tredjedel av glaciärerna i Hindukush Himalaya att smälta bort. Konsekvenserna beräknas bli enorma.

– Ett varmare klimat innebär mer extremväder. När isarna smälter och det blir varmare blir det svåra översvämningar vissa perioder, och svår torka under andra perioder. Detta kommer att påverka vattenförsörjningen, något som i sin tur kommer att påverka livsmedelstryggheten eftersom jordbruket påverkas. Även energiförsörjningen och risken för jordskred kommer att påverkas, säger Mari Albihn.

Om klimatmålet misslyckas, så att temperaturstegringen i regionen blir tre, fyra eller kanske till och med fem grader, kommer två tredjedelar av glaciärerna att ha försvunnit till år 2100.

- I så fall blir konsekvenserna ännu svårare. Vi vet dock inte med vilken takt den här temperaturstegringen kommer att ske. Det kan gå ännu fortare, men det är inget som denna rapport studerat, säger Mari Albihn.

Ämnen i den här artikeln:

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Johan Nilsson/TT

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt