Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Varmt år med isbrist i norr

Året 2012 kommer att bli ännu ett av de tio varmaste, enligt Världsmeteorologiska organisationen. Avsmältningen av is i Arktis i somras var ”alarmerande”, enligt organisationen.

Världsmeteorologiska organisationen, WMO, konstaterar i en årsrapport att 2012 kommer att gå till historien som ännu ett av de varmaste år som uppmätts, även om det inte blir i närheten av rekord.

WMO pekar på att väderfenomenet La Niña, som har en kylande effekt, höll tillbaka den globala medeltemperaturen i början av året. När fenomenet väl klingade av steg temperaturen. Sålunda var perioden januari till oktober den nionde varmaste hittills, medan perioden maj till oktober var den fjärde varmaste.

Jordens temperaturkurva har legat ganska stilla på en hög nivå sedan drygt tio år.

Trots den svalare inledningen ägde några av årets mer spektakulära värmeböljor rum redan under våren i USA och Europa. Ryssland hade sin näst varmaste sommar efter rekordåret 2010.

WMO skriver också om sommarisen i Arktis, som hade sin minsta utbredning sedan man började satellitmäta 1979. Istäcket var i mitten av september 18 procent mindre än det förra bottenrekordet, som inträffade 2007.

Den alarmerande takten i årets avsmältning visar på de långtgående förändringar som äger rum i jordens oceaner och biosfär, sade WMO-chefen Michel Jarraud när rapporten presenterades på onsdagen under det pågående klimatmötet i Doha i Qatar.

Under året förekom också köldknäppar. Från slutet av januari till mitten av februari låg temperaturerna i östra Ryssland på mellan 45 och 50 minusgrader, och vissa platser i Östeuropa hade 30 grader kallt.

Den 4 december presenterar WMO en rapport om väderdecenniet 2001-2010, ”Ett decennium av extremer”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.