Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Varningar för fluor på nätet kan ge barn karies

På nätet varnas det för att fluor är farligt och bland annat kan ge cancer. Föräldrar uppmanas att inte låta barnen använda fluortandkräm. Tandläkare menar att varningarna är felaktiga och kan leda till att barn får hål i tänderna.

Det finns vetenskapliga bevis för att fluor förebygger hål i tänderna hos barn och ungdomar. Men på bloggar och chattar sprids det nu uppgifter om att ämnet skulle vara farligt för barn, det likställs bland annat med cellgifter och man hävdar att det kan ge cancer, skriver Sveriges Radio.

Men de uppgifterna är felaktiga och kan leda till att barn får sämre tänder, menar tandläkare.

Patienter tackar ibland nej till bland annat fluorlackering av tänder.

– Det händer, framför allt när det gäller fluorlackning av barn, som vi gör i lite mer utsatta områden. Det kan ju göra att man får fler hål eller att de hål man redan har blir större, säger Joakim Levin, som är klinikchef på Folktandvården i Märsta-Sigtuna i norra Stockholmsområdet, till Sveriges Radio.

Enligt tandläkarkåren har fluor varit avgörande för att bygga upp tandhälsan i Sverige.

– Ja, det är grundläggande för den fantastiska tandhälsa vi har, utan fluor hade vi haft en helt annan situation, säger Göran Koch, professor emeritus och expert på barntandvård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.