Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Vattenkraft inte någon neutral energikälla

Inte ens vattenkraft kan räknas som en klimatneutral energikälla. En ny studie visar att kraftverksdammar står för fyra procent av allt utsläpp av metan och koldioxid från alla sjöar och vattendrag.

Uppgifterna redovisas i en internationell studie som publiceras i vetenskapstidskriften Nature Geoscience, skriver Upsala Nya Tidning på nätet.

Efter att ha gjort mätningar på 85 dammar runt om i världen märkte forskarna också att utsläppen från dammarna varierar.

– Utsläppen är mycket större från nyanlagda dammar än från äldre dammar och mycket större från dammar i tropiska områden, i synnerhet i Amazonasområdet i Sydamerika än från dammar på våra nordliga breddgrader, säger Lars Tranvik, professor i limnologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien, till UNT.

De högre utsläppen tros bero på att markvegetation som bryts ner. Nedbrytningen sker snabbare i varma än i kalla vatten.

Resultatet av undersökningen kan ändå sägas vara positivt. Äldre studier har visat kraftverksdammar släpper ut ännu högre mängder växthusgaser.

Lars Tranvik betonar
att den nya studien inte ger helt säkra siffror och att det behövs mer forskning för att få fram säkrare uppgifter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.